Heliko bakterija - koji su neželjeni efekti lekova?

NEŽELJENI EFEKTI LEKOVA ZA HELIKO BAKTERIJU


Lekovi za heliko bakteriju su obično neizbežni. Ipak, kao i kod upotrebe bilo kojih drugih lekova - dolaze sa rizikom od određenih neželjenih efekata. Saznajte na šta treba da obratite pažnju ako koristite lekove za heliko bakteriju.


Helikobakter pilori ili heliko bakterija se odnosi na bakterije koje izazivaju infekciju u želucu ili prvom delu tankog creva (dvanaestopalačnom crevu). Infekcija helikobacter pilori obično ne proizvodi nikakve simptome, ali može uključivati mučninu, povraćanje, gorući bol u stomaku i nadimanje.

Heliko bakterija - medicinska terapija

Kada je u pitanju heliko bakterija, lečenje infekcije obično uključuje inhibitore protonske pumpe, poput omeprazola (Prilosec, Omesec) ili lansoprazola (Prevacid) i antibiotika. Obično se klaritromicin (Biaxin) kombinuje sa amoksicilinom (Moxatag, DisperMox) ili metronidazolom (Flagyl) za efikasno uklanjanje bakterija.

Lekovi se heliko bakteriju primenjuju tokom 7 do 14 dana radi efikasnog lečenja - ili kako već lekar prepiše. Ipak, poznato je da su mnoge nuspojave povezane sa ovim lekovima. Konsultujte svog lekara kako biste utvrdili koji su lekovi najbolji za vas, kao i ako primetite bilo kakve neželjene reakcije usled njihove primene.

Lekovi za heliko bakteriju - neželjeni efekti

Lekovi za heliko bakteriju su u većini slučajeva neizbežni. Ipak, kao i kod bilo kojih drugih lekova - dolaze sa rizikom od određenih nuspojava. Zato hajde da pogledamo koje su to moguće nuspojave kod upotrebe lekova za heliko bakteriju.

Metalni ukus u ustima

Klaritromicin ili metronidazol mogu proizvesti metalni ukus u ustima, kada se leči heliko bakterija. Klaritromicin može izazvati nenormalan ukus kod čak 7% pacijenata. Omeprazol takođe može izazvati nenormalan ukus u ustima kod pacijenata. Esomeprazol i metronidazol mogu izazvati suva usta. Pacijent može žvakati gumu ili sisati bombone kako bi im pomogao kod ovih neželjenih nuspojava.

Biogastritis kapi za želudac

Mučnina i proliv

Mučnina i proliv su uobičajena neželjena dejstva koja se mogu javiti uz upotrebu ovih lekova. Inhibitori protonske pumpe mogu izazvati mučninu, bol u stomaku i proliv. Do 6% pacijenata na klaritromicinu može razviti dijareju. Izbegavanje velikih, masnih obroka i pijenje mnogo tečnosti može pomoći kod ovih štetnih efekata. U slučaju da proliv traje duže od 2 dana ili imate više od 6-8 labavih stolica u periodu od 24 sata - treba odmah da se javite lekaru.

Glavobolja

Glavobolja je uobičajena neželjena pojava kod upotrebe lekova koji se koriste za lečenje helicobacter pilori infekcije, posebno sa inhibitorima protonske pumpe. Otprilike 8% pojedinaca može imati glavobolju sa pantoprazolom i esomeprazolom.

Lanzoprazol i Omeprazol mogu izazvati glavobolju kod čak 7% pojedinaca. Ova nuspojava nije trajna i smanjuje se uz kontinuiranu upotrebu. Metronidazol može izazvati glavobolju, crvenilo kože i znojenje u kombinaciji sa alkoholom; zbog toga treba izbegavati alkoholna pića tokom lečenja. Dakle, kada se leči heliko bakterija - alkohol nikako ne konzumirati!

Osetljivost na sunce

Metronidazol može da izazove osetljivost na sunce, što povećava rizik od razvoja sunčevih opekotina. Pacijent takođe može razviti crvenilo, upalu i promenu boje kože na području izloženom suncu. Pacijent treba da izbegava sunce i da koristi zaštitni faktor od najmanje 30. Nošenje dugih rukava, nogavica i šešira takođe može zaštititi kožu i pomoći da se izbegnu ove reakcije. Ako se simptomi pogoršaju ili se pojave svrab i osip, onda treba odmah obavestiti lekara.

Tamara Nikoličić