Koji su najbolji suplementi za kosu - vitamini i minerali za kosu?

NAJBOLJI SUPLEMENTI I MINERALI ZA KOSU


Koji su najbolji suplementi i minerali za kosu? Kako da sprečite kidanje kose? Šta možda radite pogrešno što šteti zdravlju vaše kose?


Činjenica je da izgled nečije kose je  ogledalo zdravlja. Neki vitamina i minerali igraju  posebno važnu ulogu u očuvanju zdravlja kose. Ako je kosa ekstremno tanka i lomljiva, oštećena ili slabo raste razlog može biti i nedostatak važnih vitamina i minerala. Zato vam trebaju suplementi za kosu koji su kombinacija vitamina i minerala za kosu.


Vitamini za kosu mogli bi biti upravo ono što je vašoj kosi potrebno ako se nalazite u prelaznim razdobljima pojačanog stresa, iscrpljeni ste, oporavljate se ili se jednostavno loše hranite. Unosom dragocenih vitamina obezbedićete normalan rast dlake, ali ćete joj i omogućiti sjaj i vitalnost.


Vitamini za kosu nisu čudotvorni, no deluju upravo zbog toga što kosi pružaju neophodne hranjive sastojke.


VITAMINI ZA KOSU


Neki od najvažnijih vitamina kad je u pitanju zdravlje kose su:
 • VITAMIN A


Jedan od esencijalnih vitamina za kosu je vitamin A, vitamin protiv opadanja kose. Najbolja forma da se unese ovaj vitamin je beta karoten. To je zato što vitamin A može da bude toksičan ako se uzimaju velike doze, ali sa beta karotenom nema tih problema i telo ga konvertuje u vitamin A. On ima važnu ulogu u normalnoj produkciji sebuma, masne supstance koja je proizvod naših lojnih žlezda, pa sprečava da kosa, bude suva i da opada. Suplement ovog vitamina prepisuje se osoboma kod kojih je utvrđeno da imaju njegov nedostatak
 • KOMPLEKS VITAMINA B ZA KOSU


Kompleks B vitamina sadrži nekoliko vitamina B koji zajedno deluju, a neki od njih se izdvajaju kao posebno dobri za kosu. Razmotrimo kako vitamin B deluje na kosu.
 • VITAMIN B12


Vitamin protiv opadanja kose. Nalazi se u namirnicama životinjskog porekla, mesu i mlečnim proizvodima. On najčešće nedostaje starijim osobama, vegetarijancima i veganima. Na dnevnom nivou potrebno nam je 2,4 mikrograma B12 vitamina.


BioMind gif -728x90
 • VITAMIN B7 ILI BIOTIN  ZA KOSU


Pominje se i kao vitamin H. Vrlo često se preporučuje za jačanje korena kose. Veoma  retko nedostaje odraslim osobama. Kada  i nedostaje, onda se to primeti po krtoj i lomljivoj kosi. Preporučena doza je 30 mikrograma dnevno.
 • NIACIN ILI VITAMIN B3 ZA KOSU


Redovna upotreba ovog vitamina čini kosu  zdravom, mekanom, elastičnom i sjajnom. Utiče na cirkulaciju pa iz tog razloga možemo reći da je vitamin za rast kose. Odrasloj osobi, dovoljno je 15 mikrograma dnevno. Sa niacinom treba biti posebno oprezan jer velike količine mogu biti i otrovne.
 • VITAMIN B5 ILI PANTONENSKA KISELINA


Pantenol je provitamin vitamina B5. On pomaže telu u stvaranju proteina, među kojima i keratin koji je gradivni element kose. Dnevne potrebe su 5 mg.
 • INOZITOL


Ovo je manje poznat vitamin iz B grupe koji je odgovoran za zdravlje ćelijskih membrana i novija istraživanja pokazala su da može da poboljša rast kose i spreči njeno opadanje. 
 • VITAMIN C ZA KOSU


Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena što je važno za zdravu kožu glave, kao i za kosu. Međutim, ono u čemu je najbolji jeste borba protiv slobodnih radikala koji kosu čine lomljivom, suvom , beživotnom.
 • VITAMIN D I RAST KOSE


Za zdravu i sjajnu kosu neophodna je zdrava koža i tu vitamin D nesumnjivo igra svoju ulogu. Međutim, on može biti odgovoran i za rast kose, jer pomaže da se stvaraju novi folikuli i budi” neaktivne folikule i povećava verovatnoću za izrastanje kose.Daje energetski podsticaj, stimuliše folikule kose i aktivira ćelije unutar dlaka. Ovo se manifestuje bržim rastom. Ljudima je potrebno 15 mikrograma ovog vitamina dnevno. Najčešće nam nedostaje i traži uzimanje suplementa.
 • VITAMIN E


Ovaj vitamin je značajan za  kožu i  kosu. Pored toga što se bori protiv slobodnih radikala, vitamin E poboljšava cirkulaciju i protok kiseonika i na taj način stimuliše rast kose. Osim toga, utiče na imunitet, pa je to još jedan put do zdrave kose. Potrebno nam je do 15 miligrama dnevno. U preteranim količinama, vitamin E dovodi do tanjenja krvnih sudova, a to eventualno može da uzrokuje i unutrašnje krvarenje.


MINERALI ZA KOSU


Podjednako važni za rast kose su i minerali.:
 • GVOŽĐE


Ovaj prirodni mineral je neophodan za imunitet i zdravlje u celini, za rast i jačanje organizma, uključujući i kosu. Onda kada ga nema dovoljno, kosa postane beživotna, nema sjaj, slaba je, tanka i suva. Nedostatak gvožđa u krvi odnosno anemija, jedan od najčešćij uzroka opadanja kose kod žena.
 • CINK


Neophodan je za zdrav epitel i njegovo zarastenje i pomaže  da žlezde koje luče sebum rade normalno. Vrlo često je opadanje kose pokazatelj da  telu nedostaje upravo ovaj mineral. Međutim, previše cinka može da doprinese opadanju kose. Posebno na ovaj mineral treba da obrate pažnju osobe koje imaju perut. Šamponi protiv peruti trebalo bi da imaju cink ili prirodne sastojke bogate cinkom.


BioRelax gif -728x90
 • BAKAR


Još jedan od esencijalnih elemenata. Pored ostalih funkcija koje ima u našem organizmu od sprečava i gubitak kose. Dakle ukoliko vam opada i postane retka možete posumnjati na njegov deficit. Peptidi bakra sprečavaju sedenje kose jer podstiču produkciju melanina koji kosi daje pigment. Pored toga, on poboljšava protok hranjivih materija kroz cirkulaciju i tako hrani folikul dlake. Sprečava razvoj DHT hormona koji izaziva alopeciju – jedan od oblika opadanja kose
 • MAGNEZIJUM (Mg)


Na nedostatak Mg u organizmu može ukazati opadanje kose. Magnezijum sprečava lomljenje кose. Osim toga, bez njega će vaša vlas biti užasno slaba i podložna pucanju.


Minerali i vitamini za kožu, kosu i nokte kombinuju aktivne sastojke poput bioflavonoidakoenzima Q10, kolagena, hijaluronske kiseline i ekstrakata biljaka s blagotvornim djelovanjem.


SUPLEMENTI ZA KOSU NA TRŽIŠTU


Postoje razni suplementi za kosu obogaćeni multivitaminskim i mineralnim kompleksima koje možete kupiti u apoteci onda kada utvrdite da zaista imate problem sa nedostatkom vitamina i mineralaSuplementi za lepotu  kose snabdevaju organizam sa svim esencijalnim nutrijentima za optimalan rast kose. Njihov čiji je cilj da učine kosu jakom, zdravom, sjajnom, da podstaknu njen rast.


Ne postoji magičan vitamin za rast kose. Mnogo toga može da reši i adekvatna hrana za kosu. Međutim, postoje oni koji igraju važnu ulogu u njenom zdravlju. Jedni utiču na sprečavanje uzroka opadanja kose, drugi utiču na njenu strukturu i uslove za rast.


1. Kal Hair Force za revitalizaciju kose


Aktivni sastojci: vitamini B-kompleksa, vitamini C i E, bakar, cink, mangan, gvožđe, silikon, ekstrakt sabal palme


Primena:
 • problemi rasta kose

 • opadanje kose, posebno kod muškaraca nakon 30. godine

 • gubitak kose usled stresnih razdoblja


Kako deluje: Pojačana doza biotina hrani kosu, a dodatak ekstrakta sabal palme je opskrbljuje sterolima i masnim kiselinama. Ova formula s esencijalnim nutrijentima za zdravlje kose i vlasišta deluje na faktore koji utiču na slabljenje korena i opadanje kose.


2. Natrol skin Hair Nails


Aktivni sastojci: aminokiseline, inozitol, kolin, MSM, vitamini A, C i E, vitamini B-kompleksa


Primena:
 • opadanje kose, umorna koža i krhki nokti

 • podrška kosi, koži i noktima u vreme loše ishrane, stresa ili iscrpljenosti


Kako deluje: Preko 20 sastojaka – vitamina, minerala i ekstrakata – za optimalnu prehranu kose, kože i noktiju. Aminokiseline L-cistein i L-metionin djeluju na kvalitetu, teksturu i rast kose, dok silikon pomaže izgradnju kolagena neophodnog za kožu.


3. Pharmoval Kosa Koža Nokti


Aktivni sastojci: astaksantin, bakar, beta karotenbiotin, cink, hijaluronska kiselinajod, N-acetilcistein, selen, vitamin B3 (niacin)


Kako deluje: kombinacija nutrijenata za postizanje i održavanje sjajne kose, čvrstih noktiju i blistave kože.


4. Vitamini za kosu Merz


Aktivni sastojci: Merz Spezial dražeje sadrže jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala, mikroelemenata i ekstrakta proteina soje 


Merz Spezial dražeje predstavljaju dodatak ishrani (dijetetski suplement) specijalno formulisan da pomogne da ”izgradite“ lepu, zdravu i sjajnu kosu, kožu i jake nokte. U svom sastavu  Merz Spezial  sadrže jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala, mikroelemenata i ekstrakta pproteina soje koji obezbeđuju Vašem telu supstance neophodne za formiranje zdravih ćelija kože, kose i noktiju,  poboljšavaju Vaše opšte zdravstveno stanje. Merz Spezial dražeje sadrže specijalno odabrane i pravilno dozirane aktivne supstance da bi potpomog. potpomogle prirodne, biloške procese našeg organizma.


Golden Sweden Bitter i gljiva Čaga


5. Natural wealth vitamini za kosu


Aktivni sastojci: Belančevine soje važne za kvalitet kose, vitamine B kompleksa važne za rast kose i sprečavanje  njeno opadanje, biotin, folna kiselina, pantotenska kiselina i bakar koji čuvaju i obnavljaju  prirodnu boju kose, štiteći je od procesa sedenja, kao i minerale i elemente u tragovima (gvožđe,  bakar, jod, mangan, cink, magneyijum, selen) koji sprečavaju opadanje kose.


Natural Wealth vitamini za kosu su dali neke od najboljih rezultata. Njihove kapsule deluju dobro na celokupno vlasište i kožu glave. Naravno potrebno je  malo više vremena kako bi se videlo poboljšanje u kvalitetu teksture kose. Smanjenje opadanja i brži rast  javljaju se relativno brzo. Sadrže veliki broj vitamina što odgovara osobama koje imaju problema sa raznovrsnom ishranom.


6. Fitoval kapsule


Aktivni sastojci medicinksi kvasac (vitamini B1, B2, B5, B6, B12, folna kiselina, biotin, cistin), gvožđe, cink, bakar


Fitoval kapsule se preporučuju kao biološki dodatak ishrani:
 •     kod prekomernog opadanja kose

 •     kod smetnji u rastu i obnavljanju kose

 •     za negu tanke, krhke i oslabljene kose kao i noktiju


Fitoval kapsule se koriste kao dijetetski suplement za smanjivanje i sprečavanje opadanja kose putem ishrane. Fitoval linija proizvoda brine kako za potpunu spoljnu negu kose, tako i za pravilnu ishranu korena kose. Pažljivo izabrani aktivni sastojci i dobro osmišljena kombinacija proizvoda, koji se dopunjuju pri delovanju, osiguravaju efikasnu i kvalitetnu negu kose i vlasišta. Aktivni sastojci u Fitoval proizvodima protiv opadanja kose kosi vraćaju volumen i osiguravaju dugotrajno rešenje za poteškoće s opadanjem kose: smanjuju smetnje pri rastu kose, pospešuju njeno obnavljanje, vraćaju vitalnost i pomažu pri sprečavanju prekomernog opadanja. Fitoval kapsule su biološka ishrana za oštećenu kosu, kao i za kosu koja prekomerno opada.


Sadrže vitamine i minerale koji kao katalizatori učestvuju u značajnim metaboličkim procesima u korenu kose, zatim aminokiselinu cistin koja je osnovni sastojak keratina dlake. Kapsulama je takođe dodat medicinski kvasac koji je prirodan izvor vitamina B grupe, minerala i aminokiselina.


Fitoval kapsule učvršćuju kosu, poboljšavaju njenu strukturu, pospešuju obnavljanje i sprečavaju prekomerno ispadanje. Takođe, učvršćuju oštećene i krhke nokte. U kombinaciji s proizvodima iz linije za oštećenu kosu, kompletno neguju i ishranjuju oštećenu i suvu kosu.


Milan Popović