Najbolje lekovite biljke za imunitet - biljni imunostimulatori

IMUNITET UZ POMOĆ BILJAKA


Najbolje lekovite biljke za imunitet. Koje biljke igraju ključnu ulogu u održavanju imuniteta našeg organizma? Na šta konkretno utiču i kako?


Naš imunološki sistem je odgovoran za reakciju na izloženost virusima i bakterijama, na slomljenu kost ili bilo koje površinsko oštećenje ili kada naše ćelije počinju da se menjaju na neuobičajen način, kao i u ranim stadijumima raka.


Takođe igra vitalnu ulogu u određivanju koje komponente u našem organizmu pripadaju nama, a koje su stranog porekla, pri čemu brzo prepoznaju i eliminišu inostrane proteine i druge materije koje najčešće potiču od bakterija ili virusa. Neke od mnogobrojinh biljaka koje mogu pomoći oslabljenom imunitetu. Ističemo neke najbolje lekovite biljke za imunitet:


Echinacea (Echinacea Angustifolia)


Ehinacea je jedna od najpopularnijih biljaka za jačanje imunoloških sistema i uklanjanje virusa. Utiče na povećanu aktivnost i stvaranje belih krvnih ćelija, štiti naše telo od zaraznih bolesti i stranih infektivnih agensa, utiče na povećanu sintezu interferona, proteina koji oslobađaju ćelije zaražene virusima kako bi zaustavile virus od preteranog razmnožavanja i povećava sposobnost imunih ćelija da fagocituju i eliminišu invazivne mikroorganizme.


Ehinacea je dostupna u formi ekstrakta ili tableta, što olakšava svakodnevno snabdevanje našeg organizma ovom biljkom koja ima dokazane efekte na poboljšanje imuniteta. Kad se koriste lekovite biljke za imunitet onda se Ehinacea mahom koristi sama jer malo ko može da je uspešno spoji sa drugim lekovitim biljkama. To je jedino uspelo u BioImunite kapima.


Astragalus (Astragalus membranaceus)


Astragalus (Astragalus membranaceus), Huang Qi ( kineski naziv ) je biljka koja jača imunološki sistem i koja se koristi u istočnoj medicini već hiljadama godina kao tonik. Astragalus vodi poreklo iz severoistočne Kine.


Deo biljke koji se koristi u medicinske svrhe i za izradu raznih suplemenata je pet do sedam godina star suvi koren. Ne treba koristiti suplemente astragalusa povremeno odnosno kad dođe do prehlade ili sličnog problema, već kao sredstvo koje dugoročnom primenom obezbeđuje jačanje imunološkog sistema.


Studije pokazuju da ova biljka jača imunološki sistem i učestvuje u borbi protiv bakterija, virusa i dovodi do povećanja stvaranja citotoksičnih T ćelija i ćelija ubica (NK ćelije). Astragalus je izuzetno bogat selenom, koji pokazuje antioksidativna svojsva indirektno ( ulazi u sastav enzima koji obavljaju tu ulogu ) i koji se koristi kao zaštita i podrška imunom sistemu za prevenciju prehlada i raznih respiratornih infekcija.


Astragalus je izuzetno delotvoran u borbi protiv alergija, a delotvoran je i kod astme.


Razmišljajte o astragalusu kao preventivnoj meri i koristite ga kako biste ojačali i obezbedili svoj organizam u budućnosti.


Zova (Sambucus nigra)


Zova je biljka sa mnogobrojim lekovitim svojstvima poznata po karakterističnom osvežavajućem mirisu i izgledu cvetova. Svi njeni delovi uključujući koren i cvet i plod utiču na poboljšanje opšteg zdravlja. Zova je čest sastojaka mešavina lekovitih biljaka za imunitet.


Neki od sastojaka koji su delotvorni jeste etarsko ulje bogato raznim lekovitim supstancama kao što su glikozidi, flavonoidi, sluz, tanini i pektini. U plodu su prisutni glikozidi, tanini, voćne kiseline, vitamin C.


Sličnog sastava su i listovi, dok su svi delovi ove lekovite biljke bogati mineralima kao što su gvožđe i kalijum koji igraju ulogu u održavanju normalne funkcije čitavog organizma.


Cvet zove stimuliše rad znojnih žlezda i često je koristi u kombinaciji sa lipom kao sredsvo za uspešno snižavanje telesne temperature.


Sa kantarionom se koristi protiv virusnih infekcija, kao što je infekcija izazvana herpes simpleks virusom.


Boju zovi daje grupa jedinjenja označena kao antocijana (ljubičasti pigmenti) koja se koriste za ublažavanje reumatskih tegoba.


Đumbir (Zingibire officinale)


Đumbir je tropska začinska biljka koja obično raste do jednog metra visine, u upotrebi je njeno aromatično korenje dužine do tridesetak centimetara, mesnato i bogato lekovitim sastojcima.


Aroma korena je prijatna sa osvežavajućim mirisom na limun i osvežavajućim ukusom. Đumbir je sveprisutan začin. Koren đumbira je moćan antihistaminik i dekongestant koji pokazuje trenutne efekte i olakšavanje simptoma kod prehlade ili gripa. Zagreva telo i izaziva bolju prokrvljenost i znojenje.


Koristi se najčešće kao čaj od djumbira sa korijanderom i kurkumom ili kao svež djumbir u mešavini sa medom i retko se koristi u jačoj koncentraciji jer zna da bude težak za stomak.


Beli luk


Poznato povrće sumpornog mirisa se od davnina koristi kao prirodni antibiotik, jer deluje antiseptično. Beli luk ima niz svojih funkcija, kao što je uništavanje parazita, smanjenje holesterola i masti u krvi, sniženje krvnog pritiska, ali i jačanje imuniteta. Kada razmišljamo koje su tradicionalne biljke za imunitet za imunitet preporučljive za svakodnevnu upotrebu, tu je beli luk na prvom mestu.


Da bi se smanjila težina belog luka na stomak i neprijatan miris koji se izlučuje preko kože, često se beli luk sprema u vidu preparata kao što su tinkture belog luka, rakija belog luka, kapsule belog luka ili se dugo kuva u belom vinu.


BioImunitet biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta

Postoji još čitav niz preporuka koje su lekovite biljke za imunitet najbolje ali sve to zavisi od slučaja do slučaja: kopriva, borovnica, cvekla, šipak, ljuta paprika ....


Ujedno, naš imuni sistem je sastavljen od niza imunoloških delova i ćelija, pa najbolje deluje kombinacija lekovitih biljaka. Tako su nastale biljne kapi za imunitet BioImunitet u kojima ehinacea stimuliše staranje belih krvnih zrnaca ali zato majčina dušica stimuliše imune ćelije žlezde timusa, hajdučka trava makrofage, divlji origano deluje antispetično, kantarin seratonin i druge dobre hormone koji stimulišu vitalnost i jak imunitet.


Milan Popović