Reiši gljiva (Ganoderma lingzhi) - kineska gljiva besmrtnosti

KRALJ GLJIVA

Reishi je čuvena lekovita gljiva besmrtnosti po kineskoj tradicionalnoj medicini. Latinski naziv gljive je Ganoderma lingzhi, kod nas poznata kao Hrastova sjajnica

Poznate prednosti gljive Reishi (Ganoderma lingzhi) za um i telo prvi put su otkrivene u Aziji, mada je gljiva raširena po celom svetu, a njena medicinska upotreba može se pratiti hiljadama godina unazad. Među širokim spektrom gljiva koje se koriste u tradicionalnoj i biljnoj medicini, reishi gljiva ima jednu od najraznovrsnijih i najdugovječnijih istorija. Uzbudljivo, savremena nauka potvrđuje da je poštovanje prema ovoj gljivi i njenim lekovitim svojstvima osnovano.

Istorijska upotreba Reishi medicinskih gljiva

Reishi, Reiši, ili jednostavno Ganoderma se pominje pre skoro 2000 godina u starim pisanim zapisima u antičkim medicinskim tekstovima. Pretpostavlja se da je njena upotreba možda počela i čak pre 4000 godina. 

Kineski taoistički monasi su pisali da ga koriste za promovisanje smirenosti, kao i za poboljšanje svojih meditativnih praksi. Kineski kraljevski članovi koristili su reishi da promovišu dugovečnost i visoko su cenili ovu „gljivu besmrtnosti“.

Drevni kineski travari zvali su reiši Lingzhi (líng zhī) jer to znači „biljka duhovne moći“. Praktičari tradicionalne kineske medicine prepisuju Lingži kada treba da utiče na srce, pluća, jetru i kanale bubrega, da uravnoteži Ki (životnu snagu tela), smiri um i ublaži kašalj i astmu. Ovi praktičari su prvi koji su Reiši gljivu nazvali „pečurkom besmrtnosti“ kako bi opisali sveobuhvatnu zdravstvenu podršku koju bi ova gljiva reishi mogla pružiti

Reishi je naveden kao najcenjeniji među vrhunskim biljkama, za koje se smatra da podržavaju dug život, podržavaju zdravo starenje, pojačavaju či i čine telo lakšim.

Postoji šest različitih boja reishi koje se pominju u istorijskoj literaturi, svaka sa svojim jedinstvenim prednostima.

Zbog svog dobro zaokruženog kapaciteta da podrži brojne sisteme u telu, travari nazivaju reishi kraljem lekovitih gljiva.

Šta su Reiši pečurke?

Reiši je vrsta polipora: drvenasta vrsta pečurke koja raste iz drveća i čija je donja strana glatka i sastavljena od hiljada sitnih pora, a ne škrga. Polipore se takođe nazivaju pečurkama u obliku nosača ili pečurkama na policama zbog načina na koji niču horizontalno iz drveća.

Možda će vas iznenaditi kada znate da se izraz „reiši pečurka“ zapravo ne odnosi na jednu specifičnu vrstu gljiva. Reiši (takođe poznat kao Lingzhi u Kini i Koreji i "mannetake" u Japanu) je jednostavno uobičajeno ime za naučni rod pečuraka, Ganoderma. Postoji i na Balkanu i u Srbiji i zove se Hrastova sjajnica

Rod pečuraka Ganoderma se nalazi širom sveta, a iz proučavanja različitih svojstava pečuraka, procene sugerišu da može postojati čak 2.000 odvojenih vrsta. Najčešća vrsta reiši na svetu je Ganoderma lucidum — lucidum je latinski za „sjajni“, što se odnosi na lakirani izgled površine pečurke. Najčešće korišćene vrste Ganoderme u dodacima pečuraka su takođe Ganoderma lucidum.

Ganoderma, Reiši ili Hrastova sjajnica se nalazi i kod nas po šumama Srbije i Balkana i to u nekoliko varijeteta: Ganoderma adspersum, Ganodema applanatum, Ganoderma lucidum, Ganoderma pfeifferi, Ganoderma resinaceum, Ganoderma abietinus, Ganoderma carnosum. 

Primarne medicinske prednosti reishi gljive: smirivanje i snažan imunomodulator

Polisaharidi u Reishi pečurki su povezani sa imunološkom funkcijom, i ako se uzimaju tokom vremena, reishi može značajno da podrži imuni sistem. Takođe može da podrži miran san i miran um, da smanji povremeni stres i nemir, može da podrži zdravlje pluća i disajnih puteva i podrži uravnotežen nivo šećera u krvi.

Jedna studija je pokazala da Reishi može smanjiti rezultate na skali simptoma za muškarce koji imaju teškoće pri mokrenju. Reishi se može bezbedno koristiti u kombinaciji sa određenim onkološkim lekovima i dijagnozama.

Koristeći savremene istraživačke tehnike, naučnici su utvrdili da su koristi reiši pečuraka za dugovečnost i dobrobit zaista obilne. Ova gljiva sadrži preko 400 različitih bioaktivnih jedinjenja uključujući triterpenoide, polisaharide, nukleotide, sterole, steroide, masne kiseline, proteine, peptide i elemente u tragovima. Sadrže stotine bioaktivnih jedinjenja, uglavnom u obliku polisaharida i triterpena, koji pomažu telu na brojne načine .

Reiši pečurke su adaptogeni

Bioaktivna jedinjenja u reiši pečurki pružaju podršku telesnim sistemima koji im pomažu da funkcionišu na najbolji mogući način na ćelijskom nivou. To je jedan od najpopularnijih adaptogena na svetu jer pomaže telu i umu da se prilagode zdravstvenim stresorima i održavaju alostazu. Alostatis je proces održavanja homeostaze kroz adaptivnu promenu unutrašnjeg okruženja tela da bi se zadovoljili postojeći i očekivani zahtevi.

Iako ova gljiva možda nije u stanju da pruži „besmrtnost“ kako se verovalo u drevnim vremenima, savremena istraživanja naučnika su potvrdila bezbroj prednosti reiši pečuraka koje mogu doprineti dugom i zdravom životu.

Prednosti crvene reishi pečurke

  • Ublažavanje povremenog stresa i nemira
  • Podržava miran san i miran um
  • Podrška zdravlju pluća i disajnih puteva
  • Promovisanje uravnoteženog nivoa šećera u krvi
  • Podrška imunološkom sistemu
  • Podržava donji urinarni trakt

Ove prednosti reishi pečuraka mogu zvučati skoro previše dobro da bi bile istinite; međutim, efekti reišija na telo kada se dugo i sistematski uzima nisu za potcenjivanje.

Preporučena doza: Odrasli, uzimati ½ do 1 gram dnevno reišija u prahu ili 2 kapsule dnevno, odnosno 2 x 20 kapi kvalitetne dvostruko ehstrahovane tinkture reišija. 

Priroda na Dar