Šta je opstipacija i kako se leči zastoj stolice prirodnim putem

 

OPSTIPACIJA ILI ZASTOJ STOLICE


Spora creva, gasovi, zastoj stolice i tvrda stolica su sve simptomi lošeg rada creva - sindrom opstipacija. Kako lečiti zastoj stolice prirodnim putem


 

Opstipacija ili zastoj pražnjenja. Postoje mnogi nazivi kojima se označava jedna od najčešćih bolesti civilizovanog čoveka. Lekar će upotrebiti stručne izraze opstipacija ili konstipacija, dok bolesnici svoje tegobe opisuju rečima: »Nemam redovno pražnjenje«, »Imam lenju stolicu« (tvrdu stolicu), »Zatvoren sam«, »Ne mogu se prazniti« itd. Na takve tegobe danas se tuži gotovo svaki treći čovek.


Konstipacija - Šta je zastoj stolice i opstipacija - dijagnoza i lečenje opstipacije


Opstipacija ili zatvor stolice je sve češći poremećaj u radu creva


Zatvor (opstipacija) je zastoj, usporeno prolaženje stolice debelim crevom. Kod nekih pacijenata glavne su tegobe suviše tvrde i suve stolice, dok se drugi žale samo na vrlo retko i zakasnelo pražnjenje. Neki imaju osećaj nepotpunog ispražnjavanja nakon izvršene nužde, često se zdrave osobe same proglašavaju bolesnima u skladu sa svojim sopstvenim shvatanjima o funkciji i radu creva. Ako neko ima sopstvenu predstavu u tome da čovek mora imati dve stolice dnevno, onda će se smatrati bolesnim ako ima stolicu svaki drugi dan. Neko se opet smatra zatvorenim zbog toga što nema »toliko stolica koliko želi«. Čovek normalno ima 1-2 stolice u 24 sata. Ali i redovno ispražnjavanje svaki drugi dan može biti normalna pojava. Broj stolica u toku dana zavisi o načinu ishrane, vrsti i količini uzete hrane, fizičkoj aktivnosti.


Najvažniji deo probave, razgradnja hrane i njeno upijanje u krv odvija se u tankom crevu. Nezavisno od naše volje, hrana se u crevima neprekidno meša i postepeno potiskuje prema debelom crevu. Pokretanje hrane nastaje kretanjem creva zbog valovitog stiskanja mišića koji se nalaze u zidu creva (peristaltika). Brzina kretanja hrane je velika i iznosi 1 cm na minutu. Za nekoliko sati hrana prođe 5-6 metara kroz tanko crevo i ude u debelo crevo. Debelo crevo (kolon) dugačko je oko 1.5 metar i u probavi hrane nema značajniju ulogu. Samo se u početnom delu debelog creva nastavlja upijanje vode i rastvorenih minerala, dok ostali deo služi samo kao spremište za pohranjivanje nepotrebnih ostataka hrane, stolice. Zbog toga je debelo crevo široko, rastegljivo i može primiti veliku količinu otpadaka.


Kretanje debelog creva delimično su slične kretnjama tankog creva; njihov je zadatak da mešaju još uvek tekući sadržaj. Time se omogućava bolje upijanje vode preko sluzokože debelog creva. Ali osim tih kretnji mešanja, u debelom crevu javljaju se i drugačiji pokreti. Povremeno, samo nekoliko puta u toku dana, debelo crevo u potpunosti se stisne u dužini većoj od 20 cm. To stezanje traje oko pola minuta i dovoljno je da velik deo sadržaja potisne prema nižim delovima creva. Kada takvi pokreti dovedu sadržaj u završni deo, crevo se proširi, istegne i to istezanje izazive osećaj potrebe za ispražnjavanje. Gubitak osećaja za ispražnjavanje (gubitak refleksa), kao i prečesto i predugo stezanje debelog creva, dva su najčešća uzroka hroničnog zatvora.


Najpopularniji način da se podstakne stolica su čajevi od sene i krušine, odnosno kompot od suvih šljiva ili smokvi, uz laneno seme sa jogurtom. Treba biti obazrivi sa tim narodnim lekovima jer mogu biti eksplozivni, mogu da stvore jake gasove u crevima i bolove. Jaki gasovi mogu u tim prilikama da prošire creva, čak i da dovedu u ekstremnim situacijama do pucanja creva. Zato laksativ treba da bude blagog dejstva. Akutan zatvor stolice


Akutna opstipacija


Akutan zatvor stolice je nemogućnost ispražnjivanja creva, koja je nastupila naglo i ne traje dugo. Za razliku od hroničnog zatvora, kada smetnje pražnjenja traju dugo, često godinama, akutan zatvor javlja se u ljudi koji imaju redovnu stolicu.


Nema čoveka koji nije bio »zatvoren« barem nekoliko dana. Poznat je zatvor stolice za vreme putovanja, promene klime i mesta boravka, dugotrajne vožnje u automobilu, boravka u bolnici. Takve smetnje najčešće su bezazlena pojava. Obično se za dva-tri dana i bez lekova ponovo uspostavi normalan ritam pražnjenja.


Glavne tegobe često su samo »strah za zdravlje«. To je posledica pogrešnog mišljenja da je za puno zdravlje potrebno svakodnevno ispražnjivanje creva. Zbog toga mnogi ljudi, ako kroz 24 sata nemaju stolicu, odmah uzimaju sredstva za čišćenje. Nakon uzimanja veće količine jačih lekova dolazi do potpunog ispražnjavanja i tankog i debelog creva. Nakon toga neznanja vodi u nove greške. Budući da se sutradan stolica »opet nije javila«, ponovo se uzimaju sredstva za čišćenje. Mnogi ne znaju da varenje, zavisno od vrste hrane, traje 1 do 3 dana. Nakon potpunog ispražnjivanja creva treba normalno čekati i do 3 dana na redovnu stolicu. Zbog toga naknadne tegobe nisu posledica nikakvoga zatvora, već preteranoga, nekontrolisanog uzimanja hemijskih sredstava.


Treba da kod kuće uvek imate BioLaksativ kapi za čišćenje creva jer one su prirodan laksativ koji blago i sigurno čisti creva kad god vam se desi zastoj stolice usled putovanja, bolesti ili promene ishrane. Popije se jedna kašika ujutru pre doručka sa dosta vode i već sutradan imate stolicu.


Nagao, akutan zatvor postaje ozbiljniji problem i opasna pojava onda kada je jedan od znakova teže bolesti ili trovanja. Ali tada je praćen mnogo neugodnijim znakovima: jakim bolovima u stomaku, mučninom, povraćanjem, povišenom temperaturom. Nagao zatvor stolice nastupiće ako zbog neke bolesti ili trovanja dođe do potpunog prestanka rada creva (paraliza creva), ili ako ne onemogućen prolaz crevnog sadržaja (strano, progutano telo zatvori prolaz, npr. naslage koštica od trešanja ili klupko glista; zatim uvrnuće creva, pritisak na creva).


Akutan zatvor prati mnoge akutne zarazne bolesti.


Teži akutan zatvor nastaće i prilikom trovanja: olovom, ugljen disulfida, antimonom, morfijumom. Zbog trovanja talijumom, stolice nema po 10 do 14 dana. Svaka sumnja na trovanje zahteva lekarski pregled.


Protiv akutnog i hroničnog zatvora (naročito u dece) često se upotrebljavaju narodna lekovita sredstva: čajevi, kompoti, npr. kompot od šljiva ili smokava, slatka sredstva kao med. Pre upotrebe fabričkih lekova potreban je savet lekara.


Valja znati da postoje lekovi koji deluju istovremeno na tanko i debelo crevo, zatim oni koji pretežno deluju na tanko crevo, ili samo na debelo crevo. Zbog toga je važno u kojem se slučaju primenjuje određena vrsta leka i vreme kada se uzima.


Lekovi koji deluju na tanko i debelo crevo upotrebljavaju se zato da bi se ispraznio čitav digestivni sistem, npr. Zbog pojedine sumnjive ili otrovne hrane. Toj grupi lekova pripada gorka sol (magnezijum sulfat) i Glauberova sol (natrijum sulfat). Lekovi deluju na taj način da navlače vodu u creva, te stolica postane obilna i mekana. Dodeljuje se 1 do 2 kašike, rastvoreno u čaši vode, a deluje nakon 1 do 4 sata.


Ricinusovo ulje vrlo se retko upotrebljava. Deluje pretežno na tanko crevo. Uzima se 1 do 2 kašike i stolica se javi nakon 2 do 4 sata. Postoji niz različitih hemijskih sredstava koja deluju samo na debelo crevo, izazivajući pojačano stezanje (grčeve) i potiskivanje crevnog sadržaja prema van. Takvi lekovi dobijaju se iz biljaka ili su sintetizovani u fabrikama. U preporučenim dozama nisu otrovni ali dugotrajnom upotrebom i uzimanjem većih količina može doći do trovanja.


Takve tablete ne smeju uzimati trudnice ni žene za vreme mentstruacije jer pojačavaju krvarenje; mogu izazvati jake napade bolova u bolesnika koji imaju kamence u bubregu ili žučnom bešici. Manje su opasna sredstva koja samo razmekšavaju tvrdu stolicu i omogućuju da bolje klizne napolje. To su glicerinski čepići i parafinsko ulje, koje se uzima po 1 veliku kašiku ali ne duže vreme.
[caption id="attachment_2927" align="aligncenter" width="600"]Biolaksativ kapi za čišćenje creva, zatvor stolice Biolaksativ su prirodne kapi za čišćenje creva, protiv zatvora stolice i hronične opstipacije
[/caption]

BioLaksativ biljne kapi za čišćenje creva, zatvor stolice i potpuno bezbedan biljni purgativ za prirodan klistir. Naručite ih preko ovog sajta, putema maila  [email protected]  ili telefonom na broj  065 970 7777


Kada ne pomažu uobičajeni lekovi i zatvor stolice traje nekoliko dana, može se upotrebiti klizma, klistir. Klistir omogućava razmekšavanje stolice, povećava volumen u završnom delu debelog creva i time izaziva nadražaj na ispražnjavanje. Klistir se daje pomoću posebne posude i gumene cevi.Hroničan zatvor stolice bez bolova u stomaku


Hronična opstipacija


Mnogi bolesnici našli bi se povređeni i posumnjali bi u dobronamernost i znanje lekara kad bi im rekao da su tegobe na koje se žale posledice odgoja i načina života.


Iako hroničan zatvor stolice može biti posledica bolesti (organskog oštećenja), u više od 90 posto slučajeva samo je funkcionalni poremećaj.


To znači da uz normalnu probavu i zdrava creva postoji samo otežano ispražnjivanje debelog creva zbog poremećaja u radu nerava (autonomnoga nervnog sistema), koji su odgovorni za redovno odstranjivanje izmeta.


Dete do druge godine života obavlja nuždu kao refleksnu radnju. Kada se u zadnjem delu creva nakupi dovoljno sadržaja da izazove reflekse ispražnjivanja, dete nesvesno izvrši nuždu. Nema čoveka koji takvo »kakanje u krevet« ne smatra normalnom pojavom. Ali dete raste i postepeno se uči, odgaja da voljno kontroliše akt nužde, da guši svoj urođeni refleks ispražnjavanja. Zašto?


Čovek je društveno biće i mora se pokoravati normama koje mu društvo nameće. U primitivnoj zajednici čovek poput deteta obavlja nuždu čim oseti potrebu, često bez obzira na vreme i mesto. Civiliziran čovek izvršava tu svoju potrebu samo u okolnostima koje društvo prihvata. Zbog toga se dete postepeno nauči da svojom voljom, razumom, kontroliše taj akt kako bi bio u skladu sa shvatanjima, kulturnim prilikama i običajima sredine. Voljna kontrola ispražnjivanja creva postiže se stiskanjem kružnoga mišića koji se nalazi na završnom delu debelog creva i radi pod kontrolom čovekove volje.


Hroničan zatvor je mnogo češći kod žena. To je i razumljivo jer su njeni drušveni obziri, i osećaj stida, mnogo veći nego u muškaraca. U nekim se sredinama akt velike nužde još uvek smatra sramnim činom. Ali i uslovi života moderna čovjeka, zanimanje, putovanja, često ga primoravaju da svesno i nesvesno odgađa nuždu i time se odvikava od redovnga prirodnog ritma pražnjenja. Dugotrajan, godinama gušen refleks ispražnjavanja na kraju toliko oslabi da normalni nadražaji više nisu dovoljni.


U debelom crevu izmet se sakuplja danima. Osećaj potrebe za ispražnjivanjem javlja se tek onda kada količina stolice u crevima bude toliko velika da pređe novi »prag podržljivosti« tj. kada se debelo crevo suviše rastegne. Takav oslabljeni refleks najčešći je uzrok hroničnog zatvora.


Osobe koje pate od te vrste zatvora imaju stolicu svakih 5 do 8 dana, često i duže. No, uprkos tako retkim stolicama obično nemaju drugih tegoba. Koji put se može javiti glavobolja, mučnina, gubitak apetita, napetost u stomaku, čak i »srčane teškoće«, ali te smetnje odmah prestanu kada se izvrši nužda; jačih bolova nema, češće su to mukli bolovi u krstima te osećaj pritiska u donjem delu trbuha i karlici; grčeviti bolovi u stomaku javljaju se vrlo retko.


Lekar napipa prstima spolja, na levoj polovini stomaka, tvrdi sadržaj koji se nalazi u silaznom delu debelog creva. Zbog dugotrajnog zadržavanja u crevu stolica postaje suva, tvrda, mrvičasta, često se izbacuju komadići »poput brabonjaka«, pa podsećaju na izgled stolice zeca ili ovce. Vrlo tvrda stolica može povrediti sluzokožu debelog creva, pa na tom mestu nastaju upale. Na upalu valja pomisliti kada kroz otvor (anus) izlazi tekući, sluzavi i smrdljivi sadržaj, a tvrda stolica i dalje ostaje u crevima. Ako takva osoba ima i šuljeve (hemoroide), tvrda stolica ih povredi i izazove krvarenje.


BioHemorrhoids krema je fantastična krema za hemoroide koja svojim dejstvom omekšava hemoroide i redovnim mazanjem podstiče i rad creva i lako pražnjenje. Naručite je preko ovog sajta, putema maila  [email protected]  ili telefonom na borj  065 970 7777


Ispražnjivanje tvrde stolice prate jaki bolovi, a onda se zbog bolova zadržava stolica (razumljivo je da će se stanje još više pogoršati). Tvrda stolica može »zabetonirati« izlaz iz debelog creva; u takvom stanju spontano ispražnjivanje nije moguće i lekar razmekšavanju i prstima postepeno vadi komadiće očvrslog izmeta.


Pacijenti koji pate od hroničnog zatvora dovode se u opasnost zbog preterane upotrebe sredstva za čišćenje (laksativa, purgativa). Da bi dobile stolicu u vreme kada žele, takve osobe uzimaju sve veće doze laksativa i posežu za sve jačim sredstvima. Tada se opstipacija produbljuje i javljaju se smetnje koje više nisu posledica zatvora, nego dugotrajne upotrebe i uzimanja tih sredstava.


Sva sredstva za čišćenje deluju protivprirodno jer nasilno podražuju creva. Osobe koje godinama pate od hroničnog zatvora mogu postići zadovoljavajuće ispražnjavanje creva bez hemijskih sredstava za čišćenje.


Umesto uzimanja laksativa, ponovo treba ojačati oslabljeni refleks ispražnjavanja.


Kako? Valja jesti takvu hranu koja daje mnogo ostataka, čiji će volumen, količina, podražiti crevo. To je hrana u kojoj ima mnogo celuloze. Najviše celuloze ima voće i povrće. Sirovo voće i povrće daje više ostataka nego kuvano. Mleko, meso, sir, jaja i ostala belančevinasta hrana daje malo ostataka i ne preporučuje se kao jedini način ishrane ljudi koji pate od hroničnog zatvora. Valja jesti mnogo zelja, blitve, spanaća, kelja, šargarepe, suvih šljiva. Nadražajno deluju voćni sokovi, sirupi, med, kafa. Mnogi su ljudi sami pronašli najbolji način redovne stolice. Neki uveče popiju čašu mineralne vode, drugi ujutru jedu grožđe, šljive, ili neko drugo voće; ujutro pravom kafom ili popušenom cigaretom izazivaju nadražaj na veliku nuždu.


Najbolji način da regulišete stolicu je da za doručak jedene ovsenu kašu, kuvani proso, gustu čorbu od heljde ili žita sa kuvanim povrćem. Ne treba preterivati sa zelenom salatom i svežim salatama jer sveže povrće zna da zatvori stolicu. Popijte BioLaksativ kapi sa dosta vode pre doručka, skuvajte kačamak od prosa (ili kašu od heljde, žita) sa dve kašike lanenog semena i doručkujte ga uz malo barenog povrća i pavlake, tako svaki dan i nakon nedelju dana imaćete češću stolicu. 


Neobično je važno redovno telesno vežbanje. Fizički rad, kretanje, gimnastičke vežbe, utiču na normalan rad creva. Poznato je da od hroničnog zatvora više pate oni ljudi koji u svom zvanju sede: činovnici, vozači. Pomažu i svakodnevne šetnje ako traju barem dva sata dnevno; učinak će biti mnogo bolji ako se povežu sa telesnim vežbama u kojima se izvodi pregib u trupu i kolenu.


Uz to valja uvesti redovno pražnjenje creva u određeno vreme. Najbolje je to učiniti ujutru, kada refleks iz želuca izaziva najjače gibanje debelog creva u toku dana.
IRITABILNI KOLON


Dugotrajan hroničan zatvor stolice sa bolovima u stomaku


Povremeno stezanje debelog creva u toku dana traje svega oko pola minuta i dovoljno je da sadržaj potisne prema svom završnom delu. Stezanje se oseti kao grč u stomaku. Kretnjama mišića debelog creva upravlja nervni sistem koji radi nezavisno od čovekove volje: simpatikus usporava rad creva, parasimpatikus ga ubrzava. Ravnoteža između tih nerava omogućava normalno i svrsishodno kretanje creva.


Poremeti li se ravnoteža u radu tih nerava te prevlada parasimpatikus, može doći do prečestog i dugotrajnog stezanja creva. Prolaz sadržaja je onemogućen i nastaje zatvor stolice. Takav oblik hroničnog zatvora zapravo je »nervoza debelog creva« pa se u medicini upotrebljava izraz prenadražljivo debelo crevo (iritabilni, spastički kolon).


Glavne smetnje na koje se žale takvi bolesnici jesu bol i hroničan zatvor. Bol se najčešće javlja u donjem delu stomaka, više na levoj strani; bolesnik oseća mučninu i napetost u stomaku. Bolovi koji put traju svega nekoliko sati, ali i danima. Nakon vetrova ili stolice, bol znatno oslabi ili potpuno nestane. Nakon zatvora od nekoliko dana mogu se javiti proliv stolice.
[caption id="attachment_2926" align="aligncenter" width="600"]Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak - klikni na sliku i naruči[/caption]

»Nervoza debelog creva« samo je jedan od znakova opšte nervoze bolesnika. Živci koji upravljaju radom creva upravljaju i radom ostalih organa. Često se javljaju nervozne srčane smetnje, vlažne i hladne ruke, znojenje, nesanica, »strašne glavobolje«. Poznato je da se smetnje u radu creva pogoršavaju nakon uzrujavanja, sukoba, duševne napetosti.


Ali i nadražaji u samom crevu mogu izazvati napad bolova i zatvor od nekoliko dana. To može biti hrana koja nadražuje nervne završetke u sluznici debelog creva, ili hrana koja stvara veću količinu gasa: zelje, pasulj, povrtnica, vrsta luka, karfiol. Jako nadražajno deluju i tablete za čišćenje, koje i inače izazivaju stolicu nadraživanjem debelog creva. Zato takvi bolesnici ne smeju uzimati nadražujuće lekove za izazivanje stolice.


Nervozna creva i usporen rad creva često nastaje kao posledica operacija stomaka ili usled zračenja. Usled operacije na crevima se javljaju priraslice koje usporavaju creva i nastaju gasovi, grčevi, bolovi i redje pražnjenje. Takodje, usled zračenja kod malignih oboljenja materice, bešike, debelog creva, prostate, dolazi do promena tkiva debelog creva i ono radi slabije. Veliku pomoć u takvim slučajevima pružaju BioColon kapi koje deluju efikasno i smiruju nastale simptome. Naručite ih preko ovog sajta, putema maila  [email protected]  ili telefonom na borj  065 970 7777


Lečenje takve vrste i hroničnog zatvora teško je i dugotrajno. Ne leči se samo debelo crevo, nego čitav bolesnik koji je »sav nervozna ličnost«. Najbolje deluju sredstva za smirenje živaca i lekovi koji smanjuju nadražljivost parasimpatikusa - krivca za tegobe; to su lekovi iz grupe tzv. spazmolitika: Baralgin, spazmocibalgin, buscopan, helkamon.


 

Valentin Vnuk

Priroda na Dar