Zašto je propolis tako čudotvoran - lekovito delovanje propolisa 

PROPOLIS


Zašto je propolis tako čudotvoran? Kakvo je lekovito delovanje propolisa i kako nam pomaže kod raznih oboljenja i stanja.


Danas, kada je zbog preterane upotrebe sintetičkih antibiotika većina mikroorganizama stekla otpornost na njih, neophodno je naći mudrija rešenja koja nudi priroda. Istraživanja potvrđuju da u prirodi postoji mnoštvo proizvoda s antibiotskim delovanjem. Propolis je jedan od njih. To je savršena namirnica koja hrani i leči ljudsko telo.


Propolis je zajedničko ime za smesu smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvetova različitih biljaka. Pčele ga skupljaju i mešaju sa sekretom čeljusnih žlezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije komponente, flavonoidi, postaju aktivne.


Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Sastav i boja propolisa zavise od biljnih vrsta s kojih pčele prikupljaju materijal. Lepljiv je i na toploti brzo omekša. Topi se na temperaturi od 80 do 104 stepena. U vodi se ne rastvara.


Propolis se tradicionalno koristi preko 2000 godina. On je bio važan i cenjen proizvod u medicini Egipćana, Vavilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i mnogih drugih starih naroda.


Hemijski sastav propolisa


Propolis  sadrži više od 300 različitih komponenti,  50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide. Prirodna lekovita svojstva se duguju vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima.


Međutim, flavonoidi imaju najjača lekovita svojstva. U propolisu su zastupljeni brojni flavonoidi: galangin, kvercetin, krizin, kempferol, apigenin, pinocembrin i pinobanksin.


Lekovito delovanje propolisa


Propolis se od davnina koristi za lečenje i prevenciju mnogih bolesti. On je sa pravom nazvan "prirodni antibiotik". Propolis ima, kako jako antibiotičko, dezinfekciono, analgetičko i imunostimulaciono delovanje.


BioGast kapi za Helikobakter pilori


Koristi se za bolove u želucu,  žuljeve i kurje oči,  krvarenja,  gljivična oboljenja kože,  opekotine,  psorijazu,  hemoroide, tegobe disajnih puteva, akne, čireve, dermatitis, ekcem, paradentozu, alopeciju. Odličan je u borbi protiv gljivica parazita.


Stomačni problemi


Propolis ima olakšavajuće dejstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom. Sprečava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Pokazuje svoje analgetičko delovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.


Upale


Deluje protiv virusa, gljivica, snažan je antioksidans. Propolis ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože, te tako sprečava bolesti. Brojna  istraživanja propolisa dokazala su da je antibakterijsko delovanje jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp, Pseudomonas aeruginosa).


U slučaju kad direktno ne deluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju. Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crevnu mikrofloru.


Propolis ima jako analgetičko i antiupalno delovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje. Ima informacija o tome da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava sprečava pojavu karijesa.


Sprečava rentgenska oštećenja


Propolis je poznat i kao jako antiradijacijsko sredstvo. Pomaže kod oporavka osoba koje su izložene  rentgenskim uticajuma. Koristi se i kao preventivna mera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke). Dokazano je da ublažava bolove prilikom opekotina i štiti kožu od upala.


Kožna oboljenja


Propolis ima dokazano delovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema. Istovremeno ublažava bolove prilikom različitih povreda kože, i pomaže bržem zarastanju rana. Smatra se da propolis leči stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja noktiju.


Slab imunitet


Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima. Dužom upotrebom podiže imunitet i jača obrambene snage organizma, a naučno je dokazano i da sinergijski deluje s nekim antibioticima.


BioImunitet kapi za imunitet


Antikancerogeno dejstvo


Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem te ima antikancerogeni efekat Naučna istraživanja na miševima dokazala su da propolis sprečava pojavu i metastaziranje raka.


Propolis ima svojstvo da zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija (citostatik) i leči dobroćudne tumore. On stimuliše stvaranje novih ćelija i regeneraciju oštećenog tkiva. U terminalnoj fazi produžava život miševa, te antioksidacijskim delovanjem može umanjiti negativna delovanja hemoterapije.


Delovanje propolisa na tumore i karcinome pokazalo se najboljim u slučaju raka debelog creva. Veruje se da su za antikancerogeno delovanje zaslužni flavonoidi i etanoli, jer deluju kao antioksidansi.


Ostala delovanja propolisa


Med s propolisom otopljen u ustima pred spavanje može olakšati san. Fruktoza iz meda koja se deponuje u jetri i postepeno otpušta deluje na nivo šećera u krvi i održava ga stabilnim. Propolis leči kašalj, upale grla i sinusa. Kada su virusi u pitanju, s obzirom na to da antibiotici uopšte ne deluju na viruse, propolis je nezamenljiv za većinu virusnih infekcija. Odličan je i kao lek i kao preventiva protiv svih infekcija, bez obzira na to jesu li bakterijski ili virusno uzrokovane.


Takođe kod lečenja opekotina, raznih rana na koži, zubobolje, neprijatnog zadaha, hemoroida. Propolis odlično deluje i kod regeneracije tkiva pa kod svih složenih poremećaja i bolesti, a posebno kod onih koje su posledica stresnog načina života i toksičnosti okoline, pa može da bude koristan svima koji žele da smanje štetne posledice svakodnevnog načina života, zbog čega slabi imunitet i organizam postaje podložan brojnim bolestima.


Odličan je i kao anestetik (protiv bolova), ne samo u stomatologiji nego i kod svih bolova slabog do srednjeg intenziteta. Propolis pomaže i u slučaju teških dijareja, gdje su drugi lekovi bespomoćni. Koristi se i za lečenje bolesti uva.


U poređenju sa drugim preparatima, prednost propolisa je u tome što je potpuno bezopasan za organizam i što se može upotrebljavati kako u kombinaciji sa drugim lekovima, tako i samostalno. Upotreba propolisa, kao i drugih pčelinjih proizvoda u humanoj medicini, sprovodi se pod kontrolom i uz savet lekara zbog mogućih alergenskih reakcija.


Terapija medom i ostalim pčelinjim proizvodima (propolis, matična mleč, pčelinji vosak) poznata je kao apiterapija. Svi oblici apiterapije, pa i terapija propolisom, izrazito su jednostavni za sprovođenje zahvaljujući brojnim gotovim preparatima koji su dostupni u apotekama bez recepta. Ipak nemojte da zaboravite da se posavetujete sa lekarom i drugim stručnim terapeutima, posebno ako uzimate druge lekove ili bolujete od neke hronične bolesti.


Propolis možete koristiti u njegovom prirodnom, sirovom obliku. Možete od njega pripremiti vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu (propolisove kapi), mast ili kremu.


Sirovi propolis


Sirov propolis možete uzimati na sledeći način: 3-5 grama dnevno, između obroka. Pre nego što progutate propolis, žvaćite u ustima najmanje 15 minuta.


Vodeni ekstrakt propolisa


Vodeni ekstrakt propolisa možete pripremiti na sledeći način. Sirovi propolis zamrznite a zatim ga sameljite u fini prah.Jednu kašičicu tog praha uveče pomešajte s 250 ml čiste vode. Sledeće jutro, popijte tu tečnost malim gutljajima. Propolis koji je ostao na dnu čaše pojedite pre doručka. 


BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine                          


Mast od propolisa


U emajliranu ili keramičku posudu stavite 80-90 grama vazelina. Zagrevajte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri.Dodajte 10-20 g mlevenog propolisa. Mešajte tečnost sve dok se propolis ne otopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom kašičicom i bacite. Na kraju dodajte malo alkoholne tinkture propolisa da se propolis homogenizuje s vazelinom.


Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite mešati sve dok se mast ne ohladi.Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli na hladnom i tamnom mestu. Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja, akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju. Izuzetno je efikasna kod čireva, opekotina i uboda.                                  


Tinktura propolisa


Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod.


U staklenoj flaši stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u odnosu 1:2. Tu tečnost držite u staklenoj flaši 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno.Nakon toga tečnost profiltrirajte.Možete uzimati 20-90 kapi tinkture dnevno, zavisno od bolesti, između obroka, s pola kašičice meda, mlake vode ili čaja. Tinktura propolisa ne samo da dezinfikuje rane, nego i efikasno zaustavlja krvarenje, umanjuje bol, a smolastom masom deluje kao flaster.


Zbog obilja biološko aktivnih materija koje su neophodne svakoji ćeliji našeg tela, s pravom možemo reći da je propolis „antibiotik koji hrani i leči". Propolis je sa pravom nazvan „prirodni antibiotik”.


Milan Popović