7 zdravstvenih prednosti ekstrakta divljeg kestena

7 zdravstvenih prednosti ekstrakta divljeg kestena

Divlji kesten, ili Aesculus hippocastanum, je drvo poreklom sa Balkanskog poluostrva.

Ekstrakt iz semena divljeg kestena je popularan dodatak ishrani koji se obično koristi za poboljšanje zdravlja vena i smanjenje upale.

Glavna aktivna komponenta ekstrakta divljeg kestena je escin, koji je proučavan zbog mnogih zdravstvenih prednosti.

Evo 7 zdravstvenih prednosti ekstrakta divljeg kestena:

 

  1. Može ublažiti simptome hronične venske insuficijencije

Hronična venska insuficijencija (CVI) je zdravstveno stanje koje karakteriše loš dotok krvi u vene nogu.

Simptomi mogu uključivati:

edem ili otok nogu

bol u nogama ili grčevi

svrab nogu

proširene vene, ili uvećane, uvrnute vene koje se obično javljaju na nogama

čirevi na nogama

slabost u nogama

Uobičajeni tretman je kompresiona terapija ili čarape, koje mogu povećati protok krvi u vašim nogama.

Jedinjenje escin u divljem kestenu ima višestruka lekovita svojstva koja bi ga mogla učiniti korisnim za lečenje hronične venske insuficijencije.

U pregledu 19 studija, 9 studija je otkrilo da dnevne doze od 600 mg ekstrakta divljeg kestena koji sadrže 50 mg escina uzete do 8 nedelja smanjuju simptome CVI, uključujući bol u nogama, oticanje i svrab nogu. U jednoj od studija napomenjeno je da je ekstrakt divljeg kestena bio efikasan kao i kompresiona terapija u smanjenju otoka i volumena nogu.

Ove studije pokazuju da ekstrakt divljeg kestena može biti efikasan za kratkotrajno lečenje CVI, ali je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili njegovi dugoročni efekti.

  1. Može da leči proširene vene

Proširene vene su otečene, ispupčene vene koje se obično javljaju na nogama i mogu biti uzrokovane hroničnom venskom insuficijencijom. Ekstrakt semena divljeg kestena može poboljšati venski tonus poboljšavajući protok krvi u vašim nogama.

Pored toga, može pomoći u smanjenju oticanja nogu i bolova povezanih sa proširenim venama.

U osmonedeljnoj studiji, 58% učesnika koji su uzimali tablete ekstrakta semena divljeg kestena koji su sadržali 20 mg escina 3 puta dnevno i primenjivali 2% aescin gela topikalno dva puta dnevno, imalo je smanjenje simptoma proširenih vena kao što su bol u nogama, otok, težina i promena boje.

  1. Ima moćna antiinflamatorna svojstva

Upala može izazvati višak tečnosti u vašim tkivima, što može dovesti do zadržavanja tečnosti i otoka.

Aescin je komponenta ekstrakta divljeg kestena sa antiinflamatornim svojstvima. Utvrđeno je da smanjuje zapaljenje povezano sa povredama, venskom insuficijencijom i otokom.

Studije su pokazale da primena lokalne masti koja sadrži escin može smanjiti upalu i otok nakon traume, operacije i sportskih povreda.

 

  1. Može ublažiti hemoroide

Hemoroidi su uobičajeno zdravstveno stanje koje karakterišu otečene vene oko anusa i rektuma. Simptomi su neprijatni i mogu uključivati svrab, iritaciju, bol i rektalno krvarenje. Anti-inflamatorna svojstva ekstrakta semena divljeg kestena mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida smanjenjem upale i otoka u zahvaćenim venama.

Ipak, istraživanja u ovoj oblasti su ograničena i potrebno je više studija da bi se potvrdile potencijalne prednosti ekstrakta divljeg kestena za lečenje hemoroida.

  1. Ima antioksidativna svojstva

Ekstrakt semena divljeg kestena sadrži moćne antioksidante — jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovana nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali. Previše slobodnih radikala može dovesti do upale i oštećenja ćelija. Ekstrakt je bogat flavonoidnim jedinjenjima, uključujući kvercetin i kempferol, koji imaju snažna antioksidativna svojstva.

Studije su pokazale da i escin i ekstrakt semena divljeg kestena imaju antioksidativna svojstva, ali da ekstrakt semena divljeg kestena ima veće efekte od samog escina. Ovo može biti zbog sinergijskih efekata komponenti u ekstraktu.

  1. Sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka

Osim snažnih antiinflamatornih svojstava, studije takođe pokazuju da escin ima antikancerogene efekte.

Ove studije su otkrile da escin može značajno da smanji rast tumorskih ćelija kod određenih karcinoma kao što su rak jetre, leukemija i multipli mijelom. Pored toga pokazuju da escin može da izazove smrt ćelija u ćelijama raka kao što su rak pankreasa i rak pluća.

Međutim, ove studije su koristile koncentrisane količine escina i nejasno je da li bi količina pronađena u ekstraktu semena divljeg kestena imala iste efekte. Potrebno je više studija na ljudima u ovoj oblasti pre nego što se donesu čvrsti zaključci.

  1. Može pomoći kod muške neplodnosti

Jedan od uzroka muške neplodnosti je varikokela, ili oticanje vena u blizini testisa.

Anti-inflamatorna svojstva i svojstva protiv otoka u escinu — jedinjenju divljeg kestena — mogu ga učiniti efikasnim tretmanom za neplodnost povezanu sa varikokelom. Dvomesečna studija na preko 100 muškaraca sa neplodnošću uzrokovanom varikokelom pokazala je da uzimanje 30 mg aescina svakih 12 sati poboljšava gustinu sperme, pokretljivost sperme i kvalitet sperme. Pored toga, veličina varikokele se smanjila sa unosom escina.

Bezbednost i neželjeni efekti

Dok se upotreba ekstrakta semena divljeg kestena generalno smatra bezbednom, trebalo bi da budete svesni nekih bezbednosnih problema i neželjenih efekata.

Neprerađeno seme divljeg kestena sadrži jedinjenje zvano esculin koje se smatra nebezbednim za unos.

Prijavljeni neželjeni efekti ekstrakta semena divljeg kestena su blagi i uključuju probleme sa varenjem, uznemireni stomak, vrtoglavicu, glavobolju i svrab.

Ekstrakt divljeg kestena može da interaguje sa sledećim lekovima:

Za krvni pritisak. Divlji kesten može usporiti zgrušavanje krvi i povećati efekte razređivača krvi kao što je Coumadin. Insulin ili oralni lek za dijabetes. Divlji kesten može smanjiti šećer u krvi i uzrokovati preniske nivoe ako se uzima sa lekovima za dijabetes. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi.Divlji kesten može smanjiti apsorpciju lekova koji se koriste za lečenje upale. Litium. Divlji kesten može imati diuretički efekat, što može odložiti koliko brzo vaše telo obrađuje litijum, lek koji se koristi za lečenje psihijatrijskih poremećaja. Pored toga, ljudi sa oboljenjem bubrega ili jetre ne bi trebalo da uzimaju divlji kesten jer može da pogorša simptome njihove bolesti.

Iz ovih razloga, uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što uzmete ekstrakt divljeg kestena - posebno ako imate zdravstveno stanje ili trenutno uzimate lekove.

Bezbednost upotrebe ekstrakta divljeg kestena tokom trudnoće i dojenja je nepoznata, pa bi zato žene koje su trudne ili doje trebalo da izbegavaju dodatak.