Biljni lekovi sa Svete Gore - Manastir Vatoped i medicina monaha

 

Biljni lekovi sa Svete Gore i iz manastira Vatoped


Pravoslavni manastir Vatoped, Svete Gore i centar za istraživanje lekovitog bilja i biljni lekovi


 

Stvoren je Centar za istraživanje lekovitog bilja u manastiru Vatoped, Sveta Gora. Pronađeno je da neke biljke, koje rastu na Svetoj Gori, leče hronične bolesti kao što su reuma, poremećaji cirkulacije, alergije i slično.


Centar za istraživanje i proučavanje lekovitih biljaka osnovan je u manastiru Vatoped uz podršku i pomoć italijanskih naučnika, od kojih je najpoznatiji profesor Roberto Micinili sa univerziteta Viterbo.


Biljni lekovi sa Svete Gore - Manastir Vatoped i medicina monaha


„Pokušavamo da pomognemo ljudima na ekološki način,“ izjavio je iguman Jefrem Georgiju Teoharisu, dopisniku sajta agioritikovima.gr. Monasima nije jedini cilj lečenje čovekove duše. Zainteresovani smo da pomognemo i u lečenju čovekovog tela, jer čovek ima dvojaku prirodu, telesnu i duhovnu. Lekovito bilje koje koristimo nalazi se u našem okruženju i nadamo se da će oni (profesori) pomoći ostvarenju tog cilja.”


Iguman je dalje objasnio da su italijanski naučnici, koji su prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja centra, pokazali monasima kako da pomognu isceljenju bolesnoga koristeći pravi, drevni, ekološki način.

Upitan o ekologiji, koja je pogrešno predstavljana u nekim crkvenim krugovima, iguman je rekao: “Mi se fokusiramo na ekološku dimenziju, koja je prihvaćena od strane Vaseljenske Patrijaršije. Patrijarh Vartolomej podržava ekološke delatnosti. Ekologija, kada se pravilno koristi, daje pozitivne rezulatate. Mnogi od naših posetilaca, koji su koristili neke biljke, izveštavaju nas o dobrim rezultatima, “ dodao je starac Jefrem.


Profesor Micineli objasnio je da su odabrali da u istraživanju koriste biljke sa Svete Gore, jer je to područje “biljni raj”- mesto gde nema zagađenja. “Započećemo naš program koristeći pedeset različitih biljaka,” rekao je on. “Biljni lekovi imaju drevne korene i daju pozitivne razultate,” dodao je professor Micineli.

Upitan o specifičnim bolestima koje se mogu lečiti ovim biljkama profesor je odgovorio: “Biljke mogu lečiti reumu, probleme sa krvotokom, razne alergije i pomažu da se povrati ravnoteža minerala u organizmu. Takođe pojačavaju imuni sistem. Manastir Vatoped je prvi koji je pokrenuo ovaj centar. Iguman Jefrem se zalaže za terapeutski program; prihvatio je ovaj naučni projekat sa entuzijazmom,“ rekao je on.

Ideja o osnivanju ovog centra za istraživanje lekovitog bilja pojavila se pre šest godina, kada je monah pitao profesore i njegove kolege o biljkama i njihovim lekovitim svojstvima. Onda je sve došlo na svoje mesto i iguman Jefrem je celom dušom podržao ovu ideju.

Blagoslov i ceremonija otvaranja centra za istraživanje lekovitog bilja u manastiru Vatoped održana je u nedelju 31. oktobra 2010. u prisustvu profesora Roberta Micineli sa Univerziteta Viterbo i predavača sa univerziteta u Rimu, Marka Sarandrea.

Tekst prenesen sa sajta www.manastir-lepavina.org 

Prevod sa engleskog prof. Bojana Popović

Izvor originalnog teksta: http://www.diakonima.gr/2010/11/04/herbs-from-holy-mount-athos-help-cure-illnesses/