Koja je najbolja hrana za prostatu?

Najbolja hrana za prostatu


Koja je to svakodnevna i najbolja hrana za prostatu koju možemo konzumirati za bolje zdravlje prostate. Koja hrana prija prostati


Prostata je žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata. Obično je veličine i oblika kestena pa se često u narodu označava kao kestenjača. Nalazi se ispod mokraćne bešike u blizini karlice.Kroz nju prolazi mokraćna cev, tzv. uretra koja transportuje mokraću od bešike do otvora na vrhu penisa. Prostata je sačinjena od mišićnog, vezivnog i žlezdanog tkiva.


Podeljena je na nekoliko zona-prednju, centralnu, perifernu i prelaznu, svaka sa specifičnom funkcijom. Funkcija prostate nije do  kraja istražena. Produkti prostate ulaze u sastav ejakulata. U semenoj tečnosti se nalaze materije koje imaju razna biološka dejstva: prostaglandini, imunoglobulini, fruktoza, razni enzimi itd. Prostaglandini su važni za procese kao što su ejakulacija, pokretljivost spermatozoida i erekcija. Sekret prostate sadrži i materije koje štite repoduktivne i mokraćne puteve od infekcije.


Prostata je veličine oraha i raste tokom celog života. Kako starimo, važno je održavati zdravlje prostate. Žlezda se može povećati, a rak prostate jedan je od najčešćih karcinoma kod muškaraca.


Nema definitivnih dokaza da zdrava ishrana može sprečiti probleme prostate, ali zdrava hrana sigurno utiče na smanjenje rizika. Dijeta bazirana na povećanom unosu voća i povrća važna je za održavanje opšteg zdravlja, a posebno za očuvanje zdravlja prostate.


Neke od namirnica koje mogu pomoći u očuvanju dobrog zdravlja prostate - najbolja hrana za prostatu:


Jagodičasto voće


Jagode, kupine i maline su bogate vitaminom C i antioksidansima.


Antioksidansi igraju važnu ulogu u organizmu jer sprečavaju oštećenje ćelija dejstvom slobodnih radikala, reaktivnim molekulima koji mogu povećati rizik od nastanka raka. Vitamin C može takođe pomoći u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate, olakšavanjem mokrenja i smanjenjem otoka.


Oko 90 miligrama vitamina C možete uneti samo preko unosa jedne šolje jagoda i oko 14 mg  preko jedne šolje borovnica. U druge bogate izvore vitamina C uključuju se agrumi, spanać, brokoli i mango.


Za većinu muškaraca odraslih dnevno se preporučuje unos od 90 mg vitamina C.


Orašasti plodovi


Zdrave masti poput onih koje se nalaze u ovim plodovima mogu pomoći u održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi i poboljšati zdravlje mozga.


Brazilski orah nije samo dobar izvor esencijalnih hranljivih materija poput vitamina E i kalcijuma, takođe je veoma dobar izvor selena. Studija iz 2010. godine upućuje na to da selen iz soje može pomoći u borbi protiv raka prostate.


Jedan brazilski orah zadovoljava više od  100 posto preporučenog dnevnog unosa selena, što može biti štetno u visokim dozama pa je bitno voditi računa o tome da ne preterate.


Pasulj


Zamenite crveno ili prerađeno meso sa dobrim biljnim izvorom proteina.


Pasulj na primer  u sebi sadrži puno hranjivih sastojaka. Samo jedna čaša ima oko 15 grama proteina i 15 grama vlakana, što može poboljašati zdravlje prostate. Sa druge strane, npr. kukuruz sadrži oko 5 grama proteina po 50grama.
[caption id="attachment_6229" align="alignnone" width="606"]BioProstata kapi za prostatu BioProstata kapi za prostatu su odlična prevencija kod uvećanja prostate[/caption]

Zeleni čaj


Istraživanja pokazuju da zeleni čaj može pomoći u zaštiti od raka prostate. Prednosti konzumiranja zelenog čaja su mnogobrojne, između ostalog pomaže i u snižavanju holesterola, pa čak postoje određeni dokazi da poboljšava pamćenje i pažnju.


Lubenica


Bez masnoća, bez natrijuma i bogat izvor vitamina A i C. Lubenica je takođe odličan izvor likopena, antioksidansa koji daje zdravu crvenu boju paradajzu.


Istraživanja pokazuju da likopen može pomoći u smanjenju rizika od raka prostate. Likopen se može naći u paradajzu, kajsijama i grejpfrutu. U 300 grama lubenice nalazi se oko 15mg likopena


Većina odraslih osoba treba ciljati oko 10 mg likopena dnevno.


 

Milan Popović