Koji su najbolji suplementi za insulinsku rezistenciju?

BOLEST MODERNOG DRUŠTVA


Proučavaju se različiti suplemetni da bi se videlo da li poboljšavaju sposobnost tela da koristi insulin, što može pomoći u održavanju šećera u krvi.


Insulinska rezistencija uzrokuje visok nivo šećera u krvi kod osoba obolelih od predijabetesa i dijabetesa tipa 2. Evo nekoliko dodataka ishrani koji su pokazali najviše obećanja u smanjenju insulinske rezistencije.


Možda biste želeli da ih isprobate kako ovi  suplementi za insulinsku rezistenciju reaguju u vašem slučaju, ali zapamtite da je uvek najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što napravite bilo kakve promene ishrane.


Potencijalna uloga dodataka ishrani u tretmanu insulinske rezistencije još uvek se istražuje.


Ako se odlučite da ih isprobate, znajte da kada je u pitanju insulinska rezistencija suplementi nikada ne bi trebalo da budu jedino sredstvo za kontrolu nivoa šećera u krvi. I imajte na umu da oni mogu komunicirati sa lekovima protiv dijabetesa i drugim lekovima, što izaziva potencijalno opasne neželjene efekte.


Zbog toga, ako vas zanima dodavanje suplemenata u vaš režim, važno je da prvo razgovarate sa svojim lekarom. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze lekova, ali nikada ne biste smeli menjati dozu ili prestati uzimati lekove protiv dijabetesa, osim ako vam lekar to nije naložio.


Suplementi za insulinsku rezistenciju koji su najbolji u ovom slučaju su navedeni u nastavku.


BioLiver-728x90


Hrom


Hrom je osnovni mineral u tragovima koji telo koristi za metabolizam masti i ugljenih hidrata. Deluje kroz složen mehanizam za povećanje efikasnosti insulina.


Jedno istraživanje objavljeno u martu 2014. godine otkrilo je da suplementi hroma poboljšavaju prosečne vrednosti šećera u krvi tokom perioda od 3 meseca. Istraživači su sugerisali da je potrebno više od 200 mikrograma hroma da bi se postigla korist.


Ali takođe su napomenuli da dugoročnu korist i sigurnost suplementacije hroma treba dalje ispitivati. Zapravo, za sada ne postoji preporučena dnevna vrednost za hrom, iako je adekvatan dnevni unos za odrasle između 20 i 35 mikrograma.


Alfa-lipoična kiselina (ALA)


ALA je antioksidans koji prirodno proizvodi telo. Kao i drugi antioksidanti, smanjuje štetne efekte oksidativnog stresa, složene molekularne neravnoteže česte kod osoba sa hroničnim bolestima, uključujući dijabetes. Smatra se da je oksidativni stres faktor u razvoju i napredovanju dijabetesa i njegovih komplikacija, poput neuropatije (oštećenja nerava).


Kada je u pitanju insulinska rezistencija suplementi kao što je ALA zaista mogu da pomognu. Neka istraživanja ukazuju da oksidativni stres takođe može doprineti insulinskoj rezistenciji. Ovo je dovelo do interesovanja za upotrebu ALA ​suplementa ​kao mogućeg načina za sprečavanje insulinske rezistencije.


Potrebna su dodatna istraživanja da bi se potvrdilo da li je ALA zaista koristan dodatak ishrani za osobe sa dijabetesom, posebno zato što uzimanje ALA u velikim dozama može izazvati mučninu ili stomačnu nelagodnost.


Omega-3 masne kiseline


Omega-3 masne kiseline - koje se nalaze u ribljem ulju, nekim biljnim uljima i nekim orašastim plodovima - najpoznatije su po svojoj ulozi u prevenciji srčanih bolesti. Ovo je važno za insulinsku rezistenciju, jer dijabetes takođe povećava rizik od srčanih bolesti.


Magnezijum


Magnezijum je esencijalni mineral koji igra presudnu ulogu u sposobnosti tela da proizvodi i koristi insulin. Nizak nivo magnezijuma je čest kod osoba sa dijabetesom tipa 2, a manjak magnezijuma može dovesti do povećane otpornosti na insulin, pokazalo je istraživanje objavljeno u avgustu 2015. godine u Svetskom časopisu za dijabetes. Druga istraživanja su takođe otkrila da nizak nivo magnezijuma može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.


Ipak, smatra se da je bolje uneti magnezijum prirodnim putem umesto dodataka ishrani. Na taj način dobijate sve ostale pozitivne efekte od hrane, poput vlakana, vitamina i zdravih masti. Dobri prehrambeni izvori magnezijuma su mlečni proizvodi, mahunarke i orašasti plodovi.


Cink


Cink je još jedan mineral koji je neophodan za sposobnost tela da oslobađa, prerađuje i skladišti insulin. Osobe sa dijabetesom tipa 2 imaju niži nivo cinka u krvi, a viši nivo u urinu. To je zbog toga što uriniraju češće od osoba koje nemaju dijabetes, zbog čega gube važne hranljive materije.


Pored toga, istraživanje objavljeno u maju 2018. godine otkrilo je da dodaci cinka smanjuju nivo šećera u krvi i poboljšavaju insulinsku rezistenciju. Takođe postoje dokazi da cink pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, što je faktor u napredovanju dijabetesa.


Preporučeni dijetalni unos za cink je 8 mikrograma dnevno za žene i 11 mikrograma dnevno za muškarce.


Kada je u pitanju insulinska rezistencija suplementi treba da se nađu na drugom mestu, tek nakon zdrave i uravnotežene ishrane, prilagođene vašem zdravstvenom stanju.


Tamara Nikoličić