Najbolji prirodni probiotici – Šta je dobar prirodni Probiotik

NAJBOLJI PRIRODNI PROBIOTICI


Koji su to najbolji prirodni probiotici. Šta je dobar probiotik i kako utiče na crevnu floru. Kako se koriste probiotici i šta znamo o probioticima. Zašto i kako na mikrobiom utiče kiselo mleko i jogurt, kefir, miso supa, kombuha ...


Probiotici su prirodna sredstva puna dobrih bakterija koja blagotvorno deluju na našu crevnu floru i po mišljenju naučnika podstiču razvoj dobrih bakterija u crevima. U crevima loše bakterije mogu da prevladaju dobre bakterije koje mogu da se smanje usled upotrebe antibiotika, lekova, trovanja, bolesti ili nezdrave ishrane. Zato je najbolja hrana za nas ona koja je puna dobrih bakterija, a to je mahom prirodno fermentisana hrana. To stoga što najbolji prirodni probiotici održavaju vaše zdravlje i imunitet.


Prirodni probiotici su uvak najbolji izbor za korišćenje jer njih prirodno unosimo pravilnom ishranom, dok su veštački probiotici deo raznih kapsula i preparata koji imaju koncentrisane sojeve povoljnih bakterija. Nauka je definisala 7 dobrih bakterija za crevnu floru koje stavlja u kapsule probiotika i to su:


Lactobacillus acidophilus


Lactobacillus bulgarius


Lactobacillus reuteri


Streptococcus thermophilus


Saccharomyces boulardii


Bifidobacterium bifidum


Bacillus subtilis


Najčešće u jednu kapsulu probiotika ide samo jedan do pet sojeva dobrih bakterija. Medjutim, naša creva imaju preko 500 bakterija, od kojih su neke dobre a neke loše bakterije, i ova podela na 7 glavnih bakterija crevne flore je samo uslovna. Ove sojeve bakterija su naučnici primetili kao značajne što ne znači da neke manje zastupljene bakterije u crevima nisu važnije u vašem slučaju, zato su najbolji prirodni probiotici uvek bolji izbor nego kapsula probiotika. Prirodni probiotik bolje reguliše crevnu floru nego kapsula jer ima mnogo više sojeva bakterija u sebi i to je prirodan izbor bakterija koje je priroda stvorila za nas.


Crevna flora je jako bitna za naše zdravlje. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da mi imamo više bakterija na sebi i u sebi nego što imamo sopstvenih ćelija, tačnije imamo 10 puta više bakterija nego sopstvenih ćelija, i sve te bakterije žive sa nama u simbiozi i mahom nam čuvaju zdravlje. Sve te naše bakterije imaju 100 puta više gena nego naše telesne ćelije i neverovatna je interakcija sa njima. Ceo taj kompleks bakterija koje žive na nama se zove Mikrobiom i smatra se već sada da je poseban organ. Težina mikrobioma se procenjuje na 1,5 kilograma.


Deca koja su rodjena carskim rezom po istraživanjima naučnika zbog toga što ne prolaze kroz vaginalni otvor majke i ne pokupe bakterije koje treba da imaju na sebi i u sebi kasnije su u životu podložna alergijama, autoimunim bolestima, slabijem imunitetu i gojaznosti. Majka je prvi prirodni probiotik na svetu sa kojim se dete susreće i koja formira mikrobiom kod deteta. Otuda i bebe i mala deca koja rano dobijaju antibiotike dobijaju poremećaj mikrobioma i imaju kasnije u životu zdravstvene probleme.


Mikrobiom u tankim crevima je zadužen za sintezu vitamina i minerala, za stvaranje hormona, posebno seratonina, kao i za opšti imunitet. Mikrobiom u debelom crevu je po istraživanjima bitan za psihičko stanje i ponašanje osobe – radjene su transplatacije mikrobioma sa miševa na miševe i sa ljudi na ljudi. Debeli miševi kad dobiju mikrobiom mršavog miša počinju da mršave, dok normalna osoba koja dobije mikrobiom kriminalca počinje da menja ponašanje i da se ponaša agresivno. U jednom eksperimentu još iz 1930-ih godina polovina depresivnih osoba je ozdravila samo zato što im je presadjen mikrobiom zdravih osoba. Zato su prirodni probiotici važni u ishrani i zato je zdrava ishrana prvi korak ka izlečenju.


Probiotici ne deluju bez prebiotika. Prebiotici su vlaknaste materije iz povrća, voća ili drugih namirnica koje štite probiotike od želudačne kiseline i nose ih do creva. Otuda sintetički probiotici moraju na poseban način da se uzimaju da bi delovali, dok prirodni probiotici već u sebi imaju prebiotik koji ih nosi do creva.


Sada ćemo dati listu namirnica koje su najbolji prirodni probiotici i koje trebate imati u ishrani. Prirodni probiotik na prirodan način dovodi crevnu floru u balans i podstiče dobar rad mikrobioma. Naravno, u nekim slučajevima teških oštećenja crevne flore, farmaceutski probiotik u kapsulama je neophodan, ali se mora znati kako se koristi probiotik.NAJBOLJI PRIRODNI PROBIOTICI


Uz svaki prirodni probiotik daćemo i par ključnih naznaka kako i na koji način prirodni probiotik deluje. Jer, nije sve probiotik što se pominje u medijima. Industrijski jogurti, na primer, mogu napraviti više štete nego koristi ako se puno piju, jer su oni siromašni bakterijama, pasterizovani su. A prirodni probiotici moraju da se uzimaju mesecima, ne danima i nedeljama, nego mesecima kako bi izmenili mikrobiom.


Majčino mleko – za svaku bebu najvažniji prirodni probiotik koji joj odredjuje zdravlje u budućnosti je majčino mleko. Nema boljeg i ni jedna žena ne bi trebalo da ne doji, jer kroz dojenje detetu daje dugoročno zdravlje. Veštačka mleka za bebe menjaju mikrobiom deteta i doneće u budućnosti zdravstvene tegobe, to je dokazano i tu nema mnogo razmišljanja. Deca koja se ne doje bivaju bolesnija, dobijaju autoimune bolesti i postaju gojaznija.


Najbolja zamena za majčino mleko je magareće mleko jer je najsličnije ljudskom, ili kozje mleko. Ako neka majka ne može da doji onda neka bebi daje prokuvano kozje mleko, pošto je magareće mleko teško naći i ekstremno je skupo.


Domaće kiselo mleko – najbolji prirodni probiotik je domaće kiselo mleko od koze, ovce ili krave, stim da ako koristite kravlje mleko to treba da bude kiselo mleko spremljeno od mleka krave koja je pasla travu, jer ima u sebi i Omega 3 kiseline, dok krave sa farmi koje se hrane kukuruzom imaju u mleku Omega 6 kiselinu, što nije dobra varijanta.


Mladi beli sir – fantastičan prirodni probiotik, još ako je od životinja koje pasu. Svejedno je da li je to mladi sir od kozjeg, ovčijeg ili kravljeg mleka, stim da su kozji i ovčiji proizvodi uvek poželjniji zbog manje kazeina i laktoze u mleku od krave.


Kozja surutka – čisti jetru, normalizuje rad jetre i balansira krvnu sliku, uz sve to je i odličan prirodni probiotik.


Kiseli kupus – najbolji prirodni probiotici se ne mogu zamisliti bez kiselog kupusa. Ne samo da ima vitamin C, gomilu enzima i balastnih materija, kiseli kupus je odličan prirodni probiotik i treba ga jesti redovno tokom jeseni, zime i ranog proleća u vidu salate.


Domaći Jogurt – sve isto kao i za kiselo mleko, ako možete da napravite domaći jogurt. Ako koristite industrijski jogurt, to će imati neke efekte na mikrobiom ali ne kao domaći jogurt. Jer, prirodni probiotici trebaju da imaju što više sojeva bakterija u sebi a industrijski jogurti to nemaju.


Miso pasta (supa) – sjajan prirodni probiotik svojstven japanskoj i kineskoh kuhinji. To je fermentisana soja. Koristite miso kao probiotik, stavljajte ga makar nekoliko puta nedeljno u supu ili variva.


Kombuha – dobar probiotik i to je razlog zašto Kombuha pomaže kod nekih bolesti. Slično deluju i japanski kristali kao prirodni probiotik. Pravite sami kombuhu ili indijske kristale, to su pečurke koje rastu na crnom čaju i fermentacijom šećera stvaraju prijatan kiselkast sok pun zdravih bakterija i mikroelemenata.


Kefir – svojevremeno proglašen za najbolji prirodni probiotik na svetu kefir ima neka svojstva (gljivice) koja nisu uvek svima prijatna. Pravite sami kefir ako hoćete da imate najbolje prirodne probiotike u kući.


Turšija (bez sirćeta) – domaća turšija pravljene samo sa soli i bez sirćeta je odličan probiotik. Najbolji probiotik su kiseli krastavčići.


Ostali prirodni probiotici


Tu su još neki prirodni probiotici koji imaju manji značaj i manje delovanje od gore navedenih ali koji trebaju da nadju ponekad mesto u vašem jelovniku.


Lasa (indijsko mleko+jogurt) – manje zastupljeno kod nas ali odličan probiotik. Možete ga sami praviti.


Tempeh i Nato (fermentisana soja)


Umeboši šljiva


Kimchi (trаdicionаlni korejski prilog nastao fermentаcijom kupusa, krаstаvca ili rotkvice)


Tvrdi žuti sir


Crna čokolada


Zanatski Kvas (domaće Pivo)


Medovina


Maslinke


Kiseli hleb od integralnog zrna


U sledećem tekstu ćemo objasniti kako se koriste prirodni probiotici. Jer, moraju se znati neka pravila da bi probiotk delovao u našem telu.