Homeopatska prva pomoć - najvažniji homeopatski lekovi za prvu pomoć

HOMEOPATSKA PRVA POMOĆ

Koji su to najvažniji hmeopatski lekovi za prvu pomoć, šta nositi sa sobom. Kako deluje homeopatska prva pomoć

Kako jedna mala bela kuglica može da spase nečiji život - nosite je uvek sa sobom

Pre neki dan išli supruga i ja sa komšijom, jednim starijim gospodinom od 80 leta u seosku kafanu na ručak. Kolenice sa aromatičnim krompirom na stolu, milina jedna ????

Rakijica jedna, pa druga, pa mirišljava kolenica, začinjeni pečeni krompir i izvrstan kiseli kupus, pa ladno točeno pivo, sve dobri preduslovi za odlično raspoloženje. I bi tako. Brbljamo veselo.

Ali u jednom trenutku naš komšija iznenada nasloni laktove na sto, uroni glavu u šake i skameni se. Mi ćutimo, ćuti i on. Čekamo. Komšija nam načisto obamro.

Pitamo ga šta mu je, jel migrena?

Jedva odgovara da ga je uhvatila vrtoglavica. Nabio glavu u šake, zatvorio oči, ni da bekne. Moja supruga kao lekar bez granica mu meri puls, usporen i skoro i da se ne čuje.

Šlog!? - prolazi nam misao kroz glavu.

Setih se da u kolima imam homeopatski lek za prvu pomoć - Aconitunum napellus, u narodu poznata kao biljka Ljutić, inače u prirodi otrovna biljka.

Homeopate Aconit daju odmah kod svih naglih stanja - šok, moždani ili srčani udar, kolaps, početak groznice, napad panike, početak gripa, povraćanje, proliv, gubitak vazduha, u stvari za svako naglo stanje koje brzo počinje.

Doduše nisam siguran da mi je lek u kolima. Sa sobom stalno nosim u kolima Aconitunum i drugi lek Carbo Veg (aktivni ugalj) koji se koristi za oživljavanje i za ovaj drugi znam da sam ga dao jednom majstoru da pokuša da podigne vitalnost oca koji je potpuno zdravstveno pao nakon korone - oslabili srce i pluća. A Carbo Veg tu pomaže. 

Ipak lek je tu u kolima. Vaćam se u kafanu i dajem komšiji jednu kuglicu. Počinjem da ga masiram - ledja, tačka na sredini lopatica, vrat, uši i da mu čupam pramenove kose.

On odjednom počinje da se jako znoji. Dajem mu nakon 10 minuta još jednu kuglicu Aconita. Sad počinje da oseča mučninu u stomaku. Ne može da ustane. Čekamo još 20 minuta. Polako dolazi sebi. Dobija još jednu kuglicu pred polazak. 

Ustajemo i idemo ka automobilu. Sedamo u automobil i taman da krenemo komšija počinje da povrača. Srećom, već je pri sebi pa je otvorio vrata i ispovraćao se na put a ne po autu.

Vozimo ga kući, smeštamo u krevet. Dobija još jednu kuglicu pre nego što odemo. Iscrpljen je pa je brzo zaspao. Spava 3,4 sata. Budi se, dobro je, stabilno, mada malo mamuran.

Sutradan mu se javljamo i dolazimo da mu dam još jednu kuglicu, za svaki slučaj. Komšija skakuće po kući kao da se ništa nije desilo. Neće on kuglicu, zdrav je on, jogunast i tvrdoglav je kao svaki momak u godinama ali ko ga pita, mora kuglicu da dobije.

Priča ima srećan kraj ????

HOMEOPATSKI SET ZA PRVU POMOĆ 

Kad god negde idem dalje ili duže od kuče nosim svoju torbicu (pernicu) sa 36 homeopatskih lekova. Ta torbica ima da se kupi u Zelenoj apoteci u Beogradu ili Novom Sadu. Praktična je stvar, imam jednu sa potencijama od 30C i sa potencijama od 200C. Potencije od 30C su sasvim dovoljne za prvu pomoć.

Tih 36 lekova pokriva najčešća akutna stanja koja vas mogu zadesiti - opekotine, groznica, grip, posekotine, mučnina, proliv, povraćanje, šok, povrede, ubodi, bolovi, kašalj.

i ta torbica ide uvek sa nama kad idemo negde na par dana ili nedelja, bila je na Zanzibaru i spašavala me od opekotina, bila po banjama, na vikendici, na moru, na poslovnim putovanjima.

No, u kolima ili na poslu uvek imam 2 leka za prvu pomoć kad je nečiji život ugrožen a to su pomenuti Aconitum i Carbo veg.

Par puta sam svedočio kako Aconitum prekida epileptični napad i smiruje epileptično stanje za pola sata i to samo nakon par kuglica.

To su 2 leka koja dajem i svojim prijateljima da ih stalno imaju i kažem ih kako da ih koriste, čim počnu prvi simptomi da se bolest prekine, ali svi zaborave.

A mnogo bi lakše preboleli početak gripa, korone, glavobolje, mučnine, nesvestice ili napada panike da odmah čim osete prve simptome uzimaju Aconiticum na svakih 20 minuta.

Carbo veg ili aktivni ugalj je homeopatski lek za koji homeopate tvrde da je spasio najviše života na svetu i verovatno su u pravu. To je lek spasilac kad je neko na ivici smrti, kad je plav pred umiranjem. Najčešće se odmah daje nekome ko je doživeo srčani ili moždani udar, nekome kome pluća otkazuju, kao i svima koji imaju žestoko povraćanje ili proliv, koji su na ivici dehidracije.

Siguran znak za Carbo Veg da treba da se da je kada neko poplavi, usne su mu plave zbog nedostatka kiseonika.

Sad polako postajem svestan da bih pored Acona i Carb vega mogao još par lekova da ubacim u kutijicu MUST HAVE FIRST AID (Prva pomoć koju morate imati kod sebe) a to su i sledeći lekovi:

Arsenicum album - kod trovanja hranom, mučnine i povraćanja, gnojnih rana, stomačni grip, drhtavica

Apis mellifica - kod alergija, uboda pčela, otoka lica i vrata, nadimanja

Arnica montana - kod povreda, udaraca, šoka, otok sa bolom

Aurum metalicum - za one koji hoće da se ubiju, preskakanje srca

Belladonna atropa - visoka temperatura, sunčanica, trovanje, groznica, migrena, panika, nesvestica

Bryonia alba - glavobolja, kašalj, upala pluća

Carcinosin - za podizanje slabog imuniteta

Gelsemium sempervirens - početak gripa, trema, anksioznost

Ignatia amara - tuga, potištenost, plačljivost, emotivni šok

Magnesium phosphoricum - nazeb, prehlada, grčevi mišića, zimica, glavobolja, služi kao homeopatski aspirin

Nux Vomica - mamurluk, stomačna distorzija, nervoza i nesanica, glavobolja od stresa, tremor, nesvestica

Phosphorus - kod krvarenja iz nosa ili iz rana, otečene vene i kapilari, rane koje neće da se zatvore, kod srčanih tegoba

Rhus Toxic - ozlede zglobova, tetiva, išijas, kičma, grčevi mišića, bolovi u telu, artritis, herpes, koža, srce

Sulphur - za stomačne tegobe i kožu, šok, ili kad ne znaš koji lek da daš, ti onda počneš sa sumporom

Ima par hiljada homeopatskih lekova i teško je napraviti selekciju šta vam treba za "ne daj Bože" situaciju.

Ovo je neki moj izbor i to su lekovi koji kada se na vreme daju reše problem ili makar zaustave napredak tegoba.

P.S. Svako može da nauči da primenjuje homeopatske lekove za neke česte situacije koje se javljaju. Za hronične tegobe ili neka ozbiljna stanja ipak treba iskusan homeopata da vodi slučaj i lečenje.