Kako živeti dugo - 5 jednostavnih navika koje će produžiti vaš životni vek!

KAKO ŽIVETI DUGO


Kako živeti dugo? Žao nam je što ćemo možda srušiti vaše iluzije, ali nećete pobediti u ratu protiv starenja samo ispijanjem čaše čarobnog eliksira.


Kako živeti dugo


U stvari, starenje je najbolje zaustaviti tako što ćete se boriti protiv hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, raka i dijabetesa - koje ubrzavaju proces starenja i glavni su uzročnici prerane smrti.


Iako je ubrzano starenje - i starenje uopšte - složen proces, možete se boriti protiv njega sa ovih 5 jednostavnih dnevnih navika!


Zdrava ishrana: puno voća i povrća


Kako živeti dugo bez zdrave ishrane? Pa teško! Ljudi koji jedu širok asortiman voća i povrća imaju nižu stopu hronične bolesti, uključujući hipertenziju, koronarnu bolest srca i šlog. Takođe održavaju zdraviju telesnu težinu i žive duže.


Zašto bi trebalo da jedete što više voća i povrća različitih boja? Raznolike boje voća i povrća predstavljaju različite hranljive materije i antioksidante, sa svojstvima koja se mogu boriti protiv starenja iz više uglova.


Na primer, antocijanini, antioksidansi koji borovnicama daju njihovu tamnoplavu boju, mogu pomoći u borbi protiv rasta ćelija raka; dok beta-karoten, preteča vitamina A koji šargarepi daje njenu narandžastu boju, može pomoći u podržavanju optimalne imunološke funkcije.


Da biste dobili što više raznovrsnih zdravih namirnica svakog dana, preporučujemo vam da odaberete jedno do dva nova voća ili povrća svaki put kada kupujete hranu i uključite voće ili povrće u svaki obrok i užinu.


Omega 3 masti: jedite ribu ili uzmite dodatak ribljeg ulja


Dugolančane omega-3 masne kiseline, eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) su onoliko blizu fontani mladosti koliko možete da zamislite.


Jedna studija je otkrila da pojedinci sa najvišim nivoom EPA i DHA u krvi imaju najnižu stopu srčanih bolesti i najsporiju stopu hromozomskog starenja. Da biste iskoristili ove prednosti, jedite masnu ribu poput lososa, tunjevine, iverka, skuše i sardine.


Niste obožavatelj morske hrane? Uzmi dodatak ribljeg ulja. Dakle, ako se pitate kako živeti dugo - to znači da morate da jedete ribu barem 2 puta nedeljno!


Sweden bitter oglas 900px


Održavajte dobro zdravlje zuba i usne duplje


Ispada da redovno pranje i čišćenje zuba koncem nije dobra samo za vaše desni: dobro je i za dugovečnost. Naime, čišćenje zuba koncem uklanja bakterije koje izazivaju parodontitis, infekciju desni koja oštećuje meko tkivo i uništava kost koja podržava zube.


Ako se nakupi dovoljno bakterija, one mogu ući u vaš krvotok, uzrokujući upalu i povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Čišćenjem zuba koncem i ispiranjem usne duplje antibakterijskom vodicom otpuštate i uklanjate bakterije. U stvari, istraživanje je povezalo čišćenje zuba koncem sa nižim nivoima parodontitisa. Eto kako živeti dugo sa dobrom higijenom usne duplje!


Pijte zeleni čaj


Zeleni čaj možda neće moći da se bori protiv raka, ali pomoći će vam da izgubite suvišne kilograme koji ubrzavaju starenje koje možda nosite sa sobom. Zeleni čaj sadrži antioksidans nazvan epigalokatehin-3-galat (EGCG).


Prema studiji, dnevna doza EGCG-a u kombinaciji sa kofeinom će vam pomoći da izgubite čak tri kilograma za 12 nedelja i nekoliko centimetara od struka.


Iako naučnici nisu potpuno sigurni da zeleni čaj povećava gubitak masnoće - izgleda da postoji višestruko dejstvo ovog blagotvornog napitka. Ove blagotvorne efekte možete iskoristiti tako što ćete piti do tri šoljice zelenog čaja svaki dan!


Budite aktivni


Mislite da je moguće proći bez malo aktivnosti? Kako živeti dugo bez fizičke aktivnosti? Nikako! Neaktivnost i gubitak mišićne mase mogu ubrzati proces starenja.


Izlazak u šetnju ujutro kad ustanete je odličan način za povećanje opšteg nivoa aktivnosti. U proleće i leto naročito možete da obavljate neke aktivnosti, poput čišćenja dvorišta, baštovanstvo i slično.


Aktivnosti poput rada u dvorištu podstiču višestruke pokrete koji su jednostavni, ali odlični načini da se pomerite. Čučanje, hodanje, savijanje, podizanje itd. samo su neki pokreti koji se rade za nekoliko sati vrednih poslova po dvorištu i oko kuće.


Hoćete li usvojiti neku od ovih svakodnevnih navika za dugovečnost?


Tamara Nikoličić