Keratin i 10 namirnica koji podižu nivo keratina u koži i kosi

KERATIN U ISHRANI 

Keratin za kosu i kožu. Hrana bogata keratinom - 10 namirnica koje povećavaju nivo keratina u vašem telu

Keratin je vrsta strukturnog proteina koji se nalazi u vašoj kosi, koži i noktima. Posebno je važan za održavanje strukture vaše kože, podržavanje zarastanja rana i održavanje zdrave i jake kose i noktiju.

Često se kaže da dodaci keratina i suplementi za kosu i kožu pomažu u sprečavanju gubitka kose, povećavaju rast noktiju i poboljšavaju teksturu kože. Ipak, dosta zdravih namirnica može da na prirodan način podrži sintezu keratina u vašem telu. 

Evo 10 namirnica koje podstiču proizvodnju keratina: 

  1. Jaja i keratin

Konzumiranje jaja je odličan način da se prirodno poveća keratin. U stvari, oni su odličan izvor biotina, esencijalne hranljive materije uključene u sintezu keratina. Jedno kuvano jaje obezbeđuje 10 mcg ove hranljive materije, ili 33% dnevne vrednosti. Štaviše, proteini iz jaja podstiču proizvodnju keratina, sa 6 grama proteina upakovanih u jedno veliko jaje od 50 grama

Ostali zdravi hranljivi sastojci u ovoj sveprisutnoj hrani uključuju selen, riboflavin i vitamine A i B12. 

  1. Luk

Luk nije samo odličan za aromatiziranje vaših omiljenih jela, već i za povećanje proizvodnje keratina.

Ovo alijumsko povrće je posebno bogato N-acetilcisteinom, biljnim antioksidansom koji vaše telo pretvara u aminokiselinu zvanu L-cistein — komponentu keratina. Luk takođe obezbeđuje folat, esencijalni mikronutrijent neophodan za održavanje zdravih folikula kose.  

  1. Losos

Losos je prepun proteina, sadrži skoro 17 grama po porciji od 85 grama.

Takođe je odličan izvor biotina, još jednog ključnog nutrijenta koji podržava proizvodnju keratina. Samo 85 grama konzerviranog lososa sadrži 5 mcg, ili 17% dnevne vrednosti. Ova riba je takođe bogata omega-3 masnim kiselinama, vrstom masti zdrave za srce za koju se pokazalo da pomaže u poboljšanju rasta kose, povećava gustinu kose i štiti od gubitka kose kada se koristi u obliku dodataka. 

  1. Slatki krompir

Slatki krompir je veoma hranljiv i odličan za potspešivanje proizvodnje keratina.

Posebno su bogati karotenoidima provitamina A. Karotenoidi provitamina A poput beta karotena se u telu pretvaraju u vitamin A. Srednji slatki krompir (oko 150 grama) obezbeđuje 1.150 mcg — preko 100% dnevnih vrednosti  — provitamina A. Vitamin A podstiče sintezu keratina i neophodan je za zdravlje kože i kose.

Svaka porcija ovog krompira sadrži veliku dozu kalijuma, mangana i vitamina B6 i C.

  1. Seme suncokreta

Seme suncokreta je odličan izvor i biotina i proteina koji podržavaju proizvodnju keratina. Samo 1/4 šolje (35 grama) nudi 7 grama proteina i 2,6 mcg biotina — 9% dnevne vrednosti. Štaviše, ova semena su bogata raznim drugim mikronutrijentima, uključujući vitamin E, bakar, selen i pantotensku kiselinu. 

  1. Mango

Poreklom iz južne Azije, mango je ukusan način da unesete dodatne hranljive materije u vašu ishranu, istovremeno podržavajući sintezu keratina. Konkretno, ovo tropsko koštičavo voće je prepuno provitamina A, sa 89 mcg — skoro 10% dnevne vrednosti — u svakoj šoljici (165 grama).

Mango je takođe bogat I drugim ključnim hranljivim materijama dobrih za zdravlje kože i kose, kao što su vitamin C i folna kiselina. 

  1. Beli luk

Slično kao i luk, beli luk se može pohvaliti sa dosta N-acetilcisteina, koji vaše telo pretvara u L-cistein — aminokiselinu koja se nalazi u keratinu.

Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, neke studije sugerišu da beli luk može pomoći zdravlju kože. Na primer, jedna studija u epruvetama otkrila je da ekstrakt belog luka štiti ćelije keratinocita, koje su odgovorne za proizvodnju keratina, od oštećenja ultraljubičastog zračenja.  Studije in vitro na životinjama sugerišu da ovo popularno povrće iz alijuma može podstaći zarastanje rana, boriti se protiv mikrobnih infekcija i sporih znakova starenja.

Beli luk se može pohvaliti mnogim korisnim mikronutrijentima, uključujući mangan, vitamin B6 i vitamin C. 

  1. Kelj

Kelj je poznat po svom impresivnoj količini hranljivih materija.

Ovo lisnato zeleno povrće je dobar izvor provitamina A za podršku sintezi keratina, sa 50 mcg u samo 1 sirovoj šolji (21 gram), što je oko 6% dnevnih vrednosti. Takođe je odličan izvor vitamina C, hranljive materije rastvorljive u vodi, koja služi i kao antioksidans. Ovaj vitamin takođe pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, vrste proteina koji održava snagu, strukturu i elastičnost vaše kože. 

  9. Goveđa jetra

Goveđa jetra je jedan od najkoncentrovanijih izvora biotina, što je čini odličnim izborom ako želite da povećate proizvodnju keratina prirodnim putem.

U stvari, samo 85 grama kuvane goveđe jetre sadrži 31 mcg biotina, što premašuje vaše dnevne potrebe sa 103% dnevnih vrednosti. Osim toga, ista količina goveđe jetre obezbeđuje dovoljno 24,5 grama proteina i 7.960 mcg vitamina A – neverovatnih 884% dnevnih vrednosti. Goveđa jetra je takođe odličan izvor mnogih drugih vitamina i minerala, kao što su vitamin B12, folna kiselina, riboflavin i gvožđe. 

Napomena: Goveđu jetru ne smeju jesti osobe s teškom aterosklerozom, oni koje pate od hepatitisa i drugih bolesti jetre, kao i tokom pogoršanja pankreatitisa, kolecistitisa i kolelitijaze. Ne preporučuje se osobama koje imaju probleme sa bubrezima, količinom bakra u organizmu i holesterolom. 

  1. Šargarepa je izvor keratina

Šargarepa je veoma hranljivo korenasto povrće blisko povezano sa celerom, peršunom i paškanatom.

Konkretno, šargarepa je bogata provitaminom A, sa 1.070 mcg u 1 šolji - 128 grama. To je preko 100% dnevnih potreba.

Takođe ona je puna vitamina C, koji promoviše sintezu kolagena za podršku zdravlju kose, kože i noktiju. Osim toga, ovaj vitamin pomaže pri zarastanju rana, ublažava upalu i štiti od oštećenja kože. Pored toga, šargarepa nudi dosta biotina, vitamina B6, kalijuma i vitamina K1.

Ne samo da ove namirnice poboljšavaju zdravlje kose, kože i noktiju, već su bogate i mnogim drugim korisnim hranljivim materijama.

Uživanje u uravnoteženoj ishrani ispunjenoj hranom bogatom ovim hranljivim materijama može pomoći u potspešivanju proizvodnje keratina u vašem telu.