Kleka (Juniperus communis) - Lekovita dejstva moćne biljke kleke

MAGIČNA KLEKA


Lekovita moć plavih bobica - Kleka (Juniperus communis). Recepti za pravljenje čaja od kleke koji pomaeu kod glavobolja, želuca, živaca i apetita.


Kleka (Juniperus) predstavlja višegodišnji, zimzeleni, otporni, razgranati  grm visine od 0,5 do 0,7 m, sa vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listićima. Zeleni plodovi su jajastog oblika a zreli su okrugli i tamnocrno – ljubičasti. Imaju smolast i aromatičan miris i gorkosladak ukus. U zavisnosti od mesta rasprostiranja ima više različitih naziva: smrekovina, obična borovica, fenja, kleka, klekovina, borovica.


Izuzetno cenjena u narodnoj medicini, prepoznatljiva po karakterističnom mirisu balzama, kleka (juniperus communis) se od davnina koristila za lečenje zaraznih bolesti. Rasprostranjena od Arktika do tropske Afrike, u zavisnosti od toga gde raste može da bude patuljasta, ali i da dostigne visinu od više metara.


Lekoviti delovi kleke: Svi delovi su lekoviti, a naročito aromatični i gorkosladunjavi plodovi.  Zeleni plodovi su nelekoviti, dok lekovitost ispoljavaju sazreli ljubičasti plodovi kleke. Suše se na provetrenom mestu. Osušeni delovi čuvaju se na suvom mestu.


Lekovite materije koje ima kleka: Plod u zavidnim količinama sadrži i smole, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli. Poseduje i brojne minerale, a posebno kalcijum, kalijum, mangan, sumpor. U sto grama mladih izdanaka kleke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C.


Lekovito dejstvo kleke


Brojna lekovita svojstva čine ovu biljku neizostavnom u alternativnoj medicini. Kleka se koristi protiv zadržavanja mokraće (deluje kao diuretik), za dezinfekciju i protiv upala mokraćnih organa (bubrezi, bešika).


Kleka deluje i kao stomahik (poboljšava varenje, apetit, smiruje bolove i ublažava nadimanje – i kod drugih poremećaja gastroenterološkog trakta), protiv nazeba, prehlada, kašlja (olakšava iskašljavanje – etarsko ulje se koristi za inhalaciju), kod reumatizma, artritisa i ostalih bolova u zglobovima.


Kupka od iglica i mladih grana kleke otklanja otok nogu i poboljsava cirkulaciju. Kleka se primenjuje kao diuretik, kod astme ali i stomačnih tegoba, jer ima izražena antibakterijska svojstva. U lekovitom smislu kleka se potvrdila protiv znojenja, pa čak i gonoreje. Reguliše rad organa za varenje, leči zapaljenske procese želuca i creva. Lekovita kleka poseduje i baktericidna svojstva, zbog čega se koristi za lečenje infektivnih bolesti pluća.


Protiv glavobolje treba samo izdrobiti plodove kleke i previti ih na čelo. Pored navedenih bolesnih stanja kleka se primjenjuje i kod: vodene bolesti, bolesti jetre, slabog apetita, dijabetesa, crevnih grčeva, jačanja živaca, otapanja kamenca i peska u žuči, išijasa, skorbuta. Kleka uspešno čisti i krv.


BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90


Kleka služi i za proizvodnju istoimene rakije koja se, osim za piće, koristi i za pripremu obloga u slučaju nazeba i reumatizma. Eterično ulje kleke veoma je cenjeno s obzirom na to da pomaže u iskašljavanju prilikom jačih prehlada a primenjuje se i za inhalaciju disajnih organa. Zbog toga što duboko prodire u kožu, upotrebljava se u lečenju reumatskih bolesti. Posebno je delotvorno za obolele zglobove.


U našem regionu, najveće količine etarskog ulja sadrže kleke iz Deliblatske peščare, ali i iz drugih delova Srbije. Veoma interesantna činjenica je i to da se kleka mnogo koristi kao začin, naročito u evropskoj kuhinji.


Ograničenja upotrebe


Ipak, kleku treba koristiti obazrivo, jer preterana upotreba može da dovede do oštećenja bubrega. Osobama sa osetljivim bubrezima ne preporučuje se ni čaj, ni drugi preparati od kleke, jer prisutan terpentin može izazvati nadražaj i zapaljenje ovih organa. Upozorenje važi i za trudnice budući da ova biljka može dovesti do kontrakcija materice.


Recepti od kleke


Kleka – lek protiv grčeva


Izmešati jednake količine kleke, pelina, hajdučke trave i cveta kamilice. 2-3 kašičice mešavine preliti sa 2-3 šoljice ključale vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, a zatim procediti i piti nezaslađeno.


Kleka za glavobolju


Sitno usitniti plodove kleke staviti na maramicu i držati kao oblog na čelu.


Kleka za jetru, želudac, vodenu bolest i živce
  1. Ujutru na prazan stomak dobro sažvakati i progutati oko 5 zrelih plodova kleke. Nakon toga ne jesti ništa bar jedan sat.

  2. Tokom dana popiti nekoliko šoljica čaja od plodova kleke.


Jednu šaku zrelih plodova usitniti i preliti 1 litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji kratko vreme.


Kleka prirodni lek protiv dijabetesa


Za lečenje dijabetesa (šećerne bolesti), upotrebljava se sok od kleke (pripremljen sa vrlo malo šećera, a više vode) ili nezaslađen čaj od zrelih dvogodišnjih plodova kleke. Izmešati po 10 g plodova kleke, virka, lanenog semena, ždraljevine i lista borovnice. Tri kašike mešavine preliti sa 500 ml hladne vode, ostaviti da prenoći. Sutradan kuvati 5 minuta (toliko treba da ključa), prohladiti, procediti i piti pre svakog obroka po 1 čašu (nezaslađeno).


BioLiver-728x90

Kompot od plodova kleke  za popravljanje apetita


Priprema se na isti način kao i svaki drugi kompot naravno uz dodatak sećera.


Sirup za poboljšanje apetita


Pravi se tako što se pola kilograma klekinja kratko prokuva u tri litre vode. Zatim se zgnječe i još jednom prokuvaju uz dodavanje vode po potrebi. Dobijena smesa se procedi kroz sito i ostavi da se ohladi. Da bi se dobio sirup, po želji treba dodati med. Sirup zatim sipati u tegle i držati zatvoreno. Za poboljšanje apetita, deci treba davati kašičicu sirupa tri puta dnevno, a odraslima se preporučuju po dve kašičice.


Čaj - diuretik


Mešavina 1: izmešati po 25 g klekinja, korena od zečjeg trna, šipurka i sitnice.


Mešavina 2: izmešati po 25 g klekinja i peršunovog ploda i po 10 g peteljki od višanja, zove i ploda od anisa, morača i kima.


Mešavina 3: izmešati po 25 g klekinja, rastavića, zubače i iđirota.


Kašiku jedne od ponuđenih mešavina popariti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji dva sata i popiti u tri doze pre jela.


Čaj od kleke


Priprema se tako što se kašičica dobro zgnječenih plodova popari sa 200 ml vrele vode, a posuda ostavi pokrivena 5 do 10 minuta. Sadržaj se zatim procedi i pije, najviše dve šolje dnevno. Po želji, čaj može da se zasladi medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili obolenja želuca i creva, ne treba ga zaslađivati. Primenjuje se za efikasno lečenje različitih oboljenja, naročito olakšava lečenje dijabetesa, želučanih ili crevnih tegoba.


Milan Popović