Večno zdravlje uz pelen (Artemisia absinthium)

ARTEMISIA


Zašto i kako pelen (Artemisia absinthium) utiče na naš organizam? Pelin kao biljka koja pročišćava krv, jača želudac i poboljšava varenje.


Lekovita biljka Pelen (Artemisia absinthium) naširoko je poznata po svijim lekovitim moćima. Gorčika, vermut, beli pelin ili osenač česti su nazivi za pelen, jednu od najcenjenijih i najduže korišćenih lekovitih biljaka. Iako je simbol gorčine, njegov naziv potiče od grčke reči artemis što znači zdrav. Naziv biljke je dat po boginji Artemis, zaštitnici žena, jer je jedna biljna vrsta ovog roda upotrebljavana za olakšavanje porođaja.


Pelen su upotrebljavali još stari Egipćani. Rimljani su nekada svoje najbolje pobednike nagrađivali napitkom od pelena, sa uverenjem da je to najveća moguća nagrada za pobednika, jer im se na taj način daruje dobro i večno zdravlje, najveće ovozemaljsko bogastvo. Kada je reč o našoj narodnoj medicini, kao lek ga navode svi naši srednjovekovni pisci-lekari. Štaviše, stručnjaci tvrde da je malo lekovitog bilja, poput pelena, koje se vekovima upotrebljava i u čiju lekovitost se mnogo veruje.


Mnogi biljku i ne poznaju u prirodi, ali svi odreda znaju za pelen, simbol gorčine i čemernosti. Malo je biljaka koje su tako duboko vezane za naš narod, koji je vekovima znao samo za gorčinu života.


Raste kao razgranat, visok korov na poljima, kraj puteva, po zapuštenim i neobrađenim mestima, a naročito na suvim, osunčanim, kamenitim padinama. Cela biljka je srebrnastozelena budući da je obrasla mekim, svilenkastim dlačicama.


Lišće je beličasto, prizemno je krupno s dugim drškama, dok ono na gornjem delu stabljike ima kratke drške sa lopatičastim ili kopljastim okrajcima. Lišće uz cvasti je bez drške, slično bodlji. Sitni žuti cvetići formiraju grozdaste cvasti koje vise na kratkim drškama.


Lekoviti delovi


Za pripremanje lekovitih preparata u junu i julu, dok pelen još nije rascvetao, beru se cvasti, dok se lišće sakuplja u jesen. Stabljike, pak, ne bi trebalo brati jer sadrže najmanje lekovitih materija.


Lekovite materije


Pelen sadrži dve gorke kristalne supstancije: apsintin i anapsintin. Apsintin je veoma gorka neotrovna materija. Zbog apsintina se pelen upotrebljava kao lek. Ima oko 0,5% etarskog ulja. Etarsko ulje je gorka, ljuta, otrovna, plavkasta ili zelena a kasnije mrka tečnost. Plavkasta boja potiče od prisutnog azulena, zbog čega pelen deluje kao antiflogistik, tj. lek protiv raznih zapaljenja sluznice i kože.


BioColon kapi za nervozna creva -728x90


Ulje, međutim, sadrži keton tujon koji može da bude otrovan, naročito ako se pelinkovac i drugi lekoviti preparati pelena uzimaju svakodnevno i dugotrajno, bez pauza. Zbog potencijalne otrovnosti, pelen se sve ređe koristi, a prilikom pripremanja lekovitih preparata često ga menjaju neotrovne, gorke biljke poput lincure i kičice.


Lekovito dejstvo


Pelen je odličan prirodni lek za čišćenje krvi i jačanje želuca. Ova biljka upotrebljava se protiv bolesti želuca, lošeg varenja, mučnine, žgaravice, nadimanja, nadostatka apetita (podstiče izlučivanje želudačnih sokova), bolesti jetre, slezene, bubrega, bešike, žutice, groznice, vodene bolesti, glista i osipa. Izuzetna lekovita svojstva pelena povoljno utiču na rad celokupnog organizma tako da posredno leče i izvor bolesti.


Upotrebom pelena regulišu se disbalansirane funkcije u organizmu koje uzrokuju razne poremećaje kao što su: smetnje u razmeni materija, psihički poremećaji uzrokovani nepravilnim radom probavnih organa, jetre, žuči, slezene, ženskih polnih organa i uopšte hormona. U našem narodu je najpoznatija lekovita moć pelena kada je u pitanju lečenje zeludačnih problema, protiv bolova u želucu izazvanih čirom, gastritisom i slično.


Za ove vrste tegoba narodna medicina preporučuje čaj od pelena. Pelen je dobar protiv zapaljenja kože i sluzokože. Koristi se za lečenje bolesti uzrokovanih poremećenim metabolizmom kao što je gojaznost. Ipak, ako se pravilno koristi, pelen je odličan lek koji odstranjuje nadutost i gasove iz creva, jača organizam, reguliše menstrualni ciklus. Delotvoran je i protiv šećerne bolesti, groznice i dečjih crevnih parazita.


Pelen se u narodnoj medicini često koristi i za lečenje bolesti uzrokovanih poremećenim metabolizmom kao što su  giht, reuma i depresija. Pelen je izvanredno sredstvo za čišćenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se u lečenju loše probave, nadimanja, slabog apetita, podrigivanja, žgaravice, glista, bolesti jetre, slezine, bubrega, žutice, groznice, grušanja krvi, mokraćnog mehura i osipa.


Osim toga, mnogostruka lekovita svojstva pelina povoljno utiču na celokupni organizam. Tako nestaju šećerna bolest, duševne smetnje koje, više ili manje, imaju dublji uzrok u neredovnom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči, slezine, ženskih polnih organa. Ova biljka upotrebljava se protiv bolesti želuca, lošeg varenja, mučnine, žgaravice, nadimanja, nadostatka apetita (podstiče izlucivanje želudačnih sokova), bolesti jetre, slezene, bubrega, bešike, žutice, groznice, vodene bolesti.


Upotrebom pelena regulišu se disbalansirane funkcije u organizmu koje uzrokuju razne poremećaje kao što su: smetnje u razmeni materija, gojaznost, psihicki poremećaji uzrokovani nepravilnim radom probavnih organa, jetre, žuči, slezene, ženskih polnih organa i uopšte hormona. U našem narodu je najpoznatija lekovita moć pelena kada je u pitanju lečenje zeludačnih problema, protiv bolova u želucu izazvanih čirom, gastritisom i slično.


BioGast kapi za Helikobakter pilori


RECEPTI SA PELENOM


Pelen se koristi kao čaj, tinktura i ekstrakt. Za pripremanje čajeva važno je i da se cvasti, listovi ili suvi prašak ne kuvaju već se samo popare, kao i da se čaj pije nezaslađen, pre jela. Da bi se sprečilo trovanje pelenom trebalo bi se tačno pridržavati uputstava o upotrebi njegovih preparata, a nipošto ne smeju da se prekorače ni naznačeno vreme uzimanja ni količina preparata.


Čaj od pelena za želudac


U 2 dl ključale vode spustiti pola kašičice pelena. Ostaviti svega nekoliko sekundi da odstoji, pa procediti. Ovako pripremljen čaj je svetle boje, nije previše gorak i treba ga piti u gutljajima tokom dana. Ovo je blag, neškodljiv a ipak delotvoran napitak jer treba imati na umu da pelen u prevelikim i koncetrovanim količinama može biti i štetan.


Prejak čaj prepoznaje se po tamno žutoj boji i velikoj gorčini. Upotrebom ovog čaja najčešće se već za nekoliko dana postiže željeno ozdravljenje. Ovaj čaj se preporučuje grafičkim radnicima, kao i onima koji su zbog posla izloženi dejstvu olova ili žive.


Pelenovo vino 


Trideset grama pelenovog lišća ili cveća se ovlaži sa 60 g čistog alkohola (može i jaka prepečenica od 50-55% alkohola), ostavi 24 sata, a zatim doda litar najboljeg belog vina, ostavi 10 dana uz češće mućkanje, odlije i procedi. Piti 3 puta na dan po 1 kašiku pre jela najviše 3 nedelje, a zatim se načini pauza od 3 nedelje, jer ovaj napitak ima pelenovog etarskog ulja, a ono je otrovno i može škoditi ako se stalno i neprekidno upotrebljava.


Protiv dečjih glista


Naročito za vreme rata kad nije bilo lekova, davana je ova smeša: 2 g pelena u prahu, 2 g slatkog korena u prahu i 1 g anisa u prahu; ovo se sve pomeša u pekmez ili marmeladu i uzima svakog jutra u toku 5 uzastopnih dana.


Čaj protiv padavice (epilepsije)


Cvet lipe 40 g, list imele 30 g, list pelena 20 g, list ruzmarina 20 g, vranilova trava 20 g i cvet kamilice 20 g. Tri supene kašike čajne mešavine preliti sa pola litra hladne vode. Pustiti da ključa 1 minut, čaju dodati kašiku meda i piti tri puta dnevno, pola časa pre jela po šolju čaja. Ovaj čaj treba piti svakog dana.


Tinktura pelena


- 50 g pelenovih cvetova


- 1/2 l konjaka


Cvetove prelijte konjakom i posle 24 sata procedite. Protiv bolova i mučnine, po potrebi uzimajte po 30 kapi tri puta dnevno, pre jela. 


Milan Popović