Virak (Alchemilla vulgaris) lekovita biljka za sve ženske probleme

SPAS ZA ŽENE


Kako lekovita biljka virak (Alchemilla vulgaris) pomaže kod ženskih problema? Od ublažavanja simptoma PMS-a pa i do lakšeg porođaja.


Virak (Alchemilla vulgaris) je lekovita biljka u narodu poznata i pod drugim imenimagospin plašt, plahtica, rosnik, rosica, rosanica, lava, zlatna vrkuta. Naziv gospin plašt potiče od oblika njenih listova koji svojim izgledom asociraju na ženski ogrtač iz srednjeg veka. Možda je upravo na taj način priroda htela da ženama skrene pažnju na virak kao veoma korisnu biljku za njih.


Kod starih Germana virak je bio vrlo cenjena lekovita biljka koja je posvećena Friggi, boginji lepote i plodnosti. Po prvi put spominje se 1485. god. u delu o lekovitom bilju, a od 16. veka je već bila naširoko poznata po lekovitom učinku.


Virak je zeljasta višegodišnja biljka koja raste u planinskim područjima, šumama i pašnjacima u periodu od marta do avgusta. Prepoznatljiva je po polukružnim listovima i malim, žuckasto zelenim cvetovima. Njen latinski naziv potiče od srednjovekovnih alhemičara.


Oni su verovali da rosa koja se sakupi sa listova virka ima čarobne moci koje bi im mogle pomoci u potrazi za Kamenom mudrosti. Kamen mudrosti je alhemijska supstanca koja, prema njihovom tadašnjem verovanju, ima sposobnost da pretvori neplemenit metal u zlato. Ista ta mitska supstanca u tečnom obliku, predstavlja eliksir života koji leči, podmladjuje, obezbedjuje dugovečnost, a ponekad, čak i besmrtnost.


Sastav virka


Virak sadrži flavonoide,organske kiseline, tanine, gorke glikozide, fitosterine, flavonoide, salicilnu kiselinu, saponine, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali joj se pripisuje moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo.


Lekovito dejstvo virka


Zbog zavidne količine kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pectoris. Virak jača mišiće, pa se preporučuje kod oslabljenog srčanog mišića i oboljenja muskulature uopšte. Podstiče razvoj mišića kod dece u rastu i razvoju. Koristi se za lečenje kožnih bolesti i povreda (posekotine, gnojne rane, čirevi, gangrena, ekcem).


Takođe se koristi i za ispiranje usta (kod čireva na sluzokoži, krvarenja desni, upala grla). Čaj od virka ublažava i nesanicu. S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, smatra se izvanrednim sredstvom protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV). Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike.


Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva. Takođe virak pomaže i kod krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu.


Virak je pravi spas za žene jer ima izrazito blagotvoran uticaj na ženske reproduktivne organe. Pojedini travari davnih vremena imali su toliko poverenje u ovu biljku da su čak bili ubedjeni da ona ženama u zrelim godinama može vratiti izgubljenu čvrstinu grudi i obnoviti himen kod devojaka nakon izgubljene nevinosti. Na osnovu savremenih saznanja i dugogodisnjih iskustava, uz pomoć ove biljke se mogu lečiti i izlečiti  mnogobrojne ženske bolesti i tegobe:
 • Virak, ili vrkuta je fantastičan u tretiranju policističnih jajnika

 • Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća.

 • Reguliše menstrualni ciklus

 • Umiruje menstrualne bolove i grčeve. Pomaže u slučaju bolnih menstruacija i jakog krvarenja. Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje

 • Leči pojačan sekret (belo pranje kod žena)

 • Otklanja neprijatan osećaj suvoće kod žena u menopauzi


GoldenSwedenBitte-728x90
 • Ublažava smetnje kod devojaka u pubertetu (pije se čaj od virka i hajdučke trave, u srazmeri 1:1)

 • Otklanja ili olakšava smetnje kod žena u klimaksu (pije se čaj od virka i hajdučke trave, u srazmeri 1:1). Pomaže kod sindroma PMS-a, ublažava simptome menopauze.

 • Biljni ekstrakti izradjeni od virka u kombinaciji sa drugim biljem propisuju se za lečenje mioma, cista i endometrioze kod žena.

 • Mast od virka može se koristiti u slučajevima vaginalne iritacije, jer deluje umirujuće na ta područja. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

 • Pruža zaštitu od pobačaja (učvršćuje plod). Virak je idealan za trudnice. Može da pomogne i kod slabe materice i da zaštiti trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice.

 • Olakšava porođaj. Hvaljena je kao lekovita biljka koja pospešuje i olakšava porođaj , kao i kod unutarnjih povreda nastalih pri porođaju.

 • Podstiče oporavak nakon porodjaja. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

 • Pomaže u slučaju ispadanja materice (pije se čaj od virka i masira donji stomak tinkturom od rusomače, u narodu poznata i pod nazivom hoću-neću)

 • Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, sprečava pojavu raka dojke.


Čaj od virka


Čaj od virka priprema se tako što se jedna kašičica suve biljke prelije jednom šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se tokom dana u gutljajima. Uobičajena dnevna doza je 2 šolje, a nakon porođaja, prvih 10-tak dana, poželjno je piti i veće količine čaja.


Čaj za ispiranje:


U litri vode skuvajte 30 do 50 g osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.


Kupka:


200 grama suvog ili svežeg virka prokuvajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta pre spavanja. Nakon kupanja treba leći u ugrejanu postelju. S ovom biljnom kupkom mogu se takođe lečiti rane i čirevi.


Tinkture i ekstrati virka


Upotrebljavaju se prema uputstvima proizvodjača, jer doziranje u tom slučaju zavisi od nivoa koncentracije virka. U zavisnosti od namene, u njihovom sastavu često se mogu naći i druge lekovite biljke.


Napomena:


Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.


Milan Popović