Šitake pečurka i zdravstveno delovanje japanske medicinske pečurke

SNAGA GLJIVA


Šitake pečurka je japanska medicinska gljiva koja ima polisaharide koji jačaju imuni sistem i donose mnoge zdravstvene blagodeti. Nazivaju ih Eliksir života


U Japanu šitake pečurke su medicinske gljive, prihvaćene u zvaničnoj medicini jer su izuzetno lekovite. Japanci ih zovu eliksirom života. Rastu u Japanu i Kini, a do danas su se rasprostranile po celom svetu. Poznate su još i kao imperatorske pečurke, jer su još od davnina na imperatorskom dvoru bila poznata njihova moćna lekovita svojstva.


Šitake pečurka sadrži polisaharide, proteine, masti i belančevine, a bogata je i vitaminima A, B1, B2, B6, C, E i D. One su veoma bogate velikim brojem korisnih polisaharida, lentainacina i lentinana kao i kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i silicijumom.


Šitake se mogu koristiti za lečenje pojedinih oboljenja, ali takođe, mogu biti odlična prevencija. Njihovo najkorisnije svojstvo jeste antikancerogeno dejstvo. One sprečavaju napredovanje kolorektalnog karcinoma, posebno ako se upotrebljavaju u kombinaciji s hemoterapijom. Koriste se naročito u tretmanu raka stomaka i grlića materice. Isto tako mogu biti efikasne u terapiji raka grla i pluća. Zaključeno je kako bi bilo dobro da se onkološkim pacijentima uključe u terapije za jačanje imunološkog sistema i zaštititu od negativnih posledica hemoterapije i zračenja.


Lekovitost ove gljive potiče pre svega od lentinana, polisaharida, za koji je dokazano da aktivira antikancerogenu zaštitu imunog sistema i pomaže kod tumora debelog creva, jetre i pluća. Onkolozi u Japanu već godinama najteže obolelim pacijentima daju lentinan direktno u venu uporedo s citostaticima. Šitake stimulišu samouništenje malignih ćelija i umanjuju mogućnost recidiva malignih oboljenja. Lentinan takođe sprečava gomilanje trombocita pa su šitake odlične za sprečavanje tromboze.


Šitake pečurke pomažu i kod drugih bolesti: snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak, a takođe i štite od srčanog udara i razvoja ateroskleroze. Smanjuje procenat lipida i šećera u krvi, sprečava anemiju, ubrzava oporavak posle operacije i smanjuje stres. Ove pečurke su moćan stimulans imuniteta, a takođe imaju i odlično antivirusno dejstvo.


Šitake imaju neverovatno regenerativno svojstvo, koje pomaže u borbi sa hroničnim umorom. Bitne su i za normalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda i pretvaranje nutrijenata iz hrane u energiju. Takođe poboljšavaju kognitivne funkcije. Londonski naučnici su pokazali da šitake pečurke sadrže alkaloid eritadenin, koji snižava nivo lošeg holesterola u krvi i sprečava taloženje plaka na krvnim sudovima. Na nivo masnoća u krvi utiče i beta-glukan, koji pritom daje osećaj sitosti i ubrzava topljenje masnih naslaga zbog čega bi trebalo da ih konzumiraju gojazne osobe.


Golden Sweden bitter i šitake pečurka


Originalna formula za Sweden Bitter sadrži retku pečurku Agarikon. Na žalost, ta pečurka raste samo na Severnim Alpima i u Severnoj Americi, i ima po najnovijim američkim studijama izuzetna antikancerogena svojstva, veća od drugih pečuraka. Agarikon pečurka je zakonom zaštićena vrsta pečurke i ne sme se brati niti upotrebljavati za komercijalnu upotrebu. Iz tog razloga smo za Golden Sweden Bitter u Paracelzusovoj orginalnoj formuli Agarikon pečurku zamenili sa Šitake pečurkom, koja ima najpribližnije delovanje Agarikonu. Prava je šteta što su svi ostali proizvodjači Sweden Bittera iz svojih formula izbacili pečurke kao sastojak. Mi iz Prirode na Dar smo istrajali u tome da se što originalnija formula lekovitih biljaka i sastojaka koristi za Šveden biter. Jer znamo da samo celovita formula deluje kako treba.


U Japanu se ekstrakt ove gljive smatra lekom protiv hepatitisa. Važan su izvor vitamina B-grupe i ne samo D2 već i vitamina D3 i D4. Ove pečurke se koriste za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja organizma. Preporučuje se kod kamena u žuči, bolova u zglobovima, problema sa potencijom, bubrežnih i očnih bolesti. Visok sadržaj gvožđa kod ovih pečuraka ih čini odličnom namirnicom za vegetarijance.


Šitake pečurke su izuzetno ukusne i koriste se kao samostalno jelo ili kao dodatak jelima. Imaju fin ukus i prefinjenu strukturu koja podseća na teksturu mesa. Čorba od Šitake pečurki je lekovit i ukusan obrok.


Šitake pečurke su jedan su od najboljih prirodnih izvora bakra koji sa gvožđem učestvuje u stvaranju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak bakra može dovesti do ozbiljnih bolesti anemije i osteoporoze. Ove pečurke su i dobar izvor germanijuma, koji poboljšava ćelijsku snabedevenost kiseonikom i na taj način podiže imunitet. Šitaka se koristi i za lečenje dijabetesa i bolesti jetre.Sastojci ovih pečuraka ubrzavaju preradu holesterola u jetri i imaju zaštitan efekat protiv hemikalija koje oštećuju jetru.


U zemljama istočne Azije šitake pečurke su, bilo da se koriste sveže ili suve, nezaobilazan specijalitet na trpezi. Najbolje je da se ove pečurke jedu sveže. Međutim, pošto imaju jak ukus koji se zadržava u ustima , ako ne sveže, treba ih uzimati osušene. U slučaju crvenog osipa na koži nakon upotrebe, koji je prvi znak alergije ne smete da ih jedete. Takodje, ne preporučuje se ni ljudima u periodu rekonvalenscencije (pročišćavajuća svojstva pečuraka mogu delovati negativno).


Milan Popović