Kako se sprema kombuha i zašto je zdrava?

KOMBUHA - JAPANSKA GLJIVA


Kako se priprema kombuha i zašto je dobra za naše zdravlje? Koje su zdravstvene prednosti i aktivne materije kombuha gljive? 


Naziv kombuha se vezuje za  napitak koji se dobija uz pomoć specifične mikrobiološke kulture koja se može naći pod raznim nazivima, a uglavnom kao kombuha, japanska čajna gljiva, mančurianska gljiva. Koristila se još 220 godina pre Hrista u Kini, kao i da su  ovaj napitak pili i ratnici Džingis Kana jer im je davao energiju i čuvao ih od bolesti.


Kombuha gljiva se smatra za pravi eliksir dugovečnosti u zemljama jugoistočne Azije, Japanu, Rusiji, Kini i Indiji.U Evropu je došla upravo iz Rusije te se proširila širom sveta. Kombuha napitak je rešenje kako ojačati imunitet, usporiti starenje, ukloniti bore na licu, ojačati krv, pobediti anemiju i sprečiti nastanak kancera. Zbog svih lekovitih svojstava koje sadrži naziva se još i eliksir mladosti.


Čajna gljiva nije jestiva.Prilično je sluzava, debela, svetlo smeđe boja Kombuha je fermentisani napitak od crnog čaja i šećera.


Kombuha gljiva je vrlo jednostavna za pripremu. Ako ste od onih koji je konzumiraju svaki dan najbolje je da je napravite sami. Domaća varijanta je zdravija jer je pirodna i oslobođena svih aditiva. Kod svoje kuće ga možete pripremiti, pod uslovom da imate starter kulturu, odnosno komad gljive iz kojeg će se razmnožiti mikrobiološke kulture u odgovarajućim uslovima i napraviti novu gljivu.


BioGast kapi za Helikobakter pilori


Za 8 šolja napitka od kombuhe je potrebno :
 • 1 veća posuda u kojoj ćete kuvati vodu

 • Jedna velika staklena tegla ili posuda od keramike

 • Papirni ubrus

 • Gumica za zatvaranje tegle

 • Kombuha gljiva

 • 70 – 100 g rafinisanog belog šećera po litar vode

 • 2 ravne supene kašike crnog čaja ( možete koristiti i zeleni ako više volite ), ili 4 filter vrećice


Prvo se priprema 2 litra kombuha caj. U jednu veću posudu sipajte vodu i sačekajte da prokuva. Na litar vode stavite dve ravne kašike crnog ili zelenog čaja. S obzirom da pravite čaj od 2 litra vode trebaće vam 4 supene kašike. Ostavite listiće čaja oko 15 minuta. Obavezno poklopite posudu tanjirićem.


Možete koristiti i filter vrećice umesto rifuznog čaja. Ako niste ljubitelj ni crnog ni zelenog čaja, dozvoljeno je skuvati i neki drugi biljni čaj. Nije poželjno staviti bilo koji biljni čaj. Biljke koje su bogate eteričnim uljima nisu pogodne, jer ulje ispliva na površinu vode u vidu tačkica, a tu treba da se pojavi i vaša gljiva.


Ovo ulje smanjuje PH vrednost napitka, otežava formiranje nove kuture i može biti jedan od uzroka stvaranja buđi na kombuha gljivi.


Nakon preporučenog vremena, procedite čaj i odstranite listove.Na jedan litar toplog čaja dodajte 70 – 100 g šećera. Dobro promešajte dok se sav šećer ne istopi. Bitno je napitak dobro prohladiti  na sobnoj temperaturi pre nego što stavite gljivu. Ako je ubacite u vruću vodu možete je uništiti.Tako prohlađen napitak sipajte u staklenu teglu ili posudu od porcelana koju ste prethodno dobro oprali i osušili.Ne treba koristiti posude koje nisu napravljene od nerđajućeg čelika.Može doći do hemijske reakcije sa metalom. Posuđe od plastike takođe nije dobro.


Za prvo pravljenje ovog lekovitog napitka, u pripremljen čaj dodajte malo tečnosti koju ste dobili sa gljivom. Svaki sledeći put ostavite malo kombuha napitka i otprilike 10% te tečnosti dodajte u novu koju pravite.Ta “stara“ tečnost zapravo služi kao starter. Stavite gljivu kombuhu u pripremljeni napitak.


Na posudu sa napitkom stavite, tanku pamučnu tkaninu, krpu ili papirni ubrus da biste tečnost sačuvali od prašine i drugih zagađivača. Gaza nije najsrećnije rešenje jer kroz nju mogu da prodru bakterije i vinske mušice, a ni celofan nije najbolji, jer vazduh koji nastaje fermentacijom ne može da izađe.


Nemojte stavljati predebelu tkaninu jer morate da obezbedite dobro strujanje vazduha i cirkulaciju. Tkaninu učvrstite gumicom. Čitav proces fermentacije  zavisi od temperature. Ako je sobna temperatura viša i sam proces će biti brži. U hladnijoj  (ali ne sasvim hladnoj) sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperature 2 nedelje.


Kombuha gljiva voli mirno, toplo mesto bez premeštanja. Jednom kad je stavite na određeno mesto nemojte je više dirati. Svetlost nije presudna za pripremu ovog čaja. Podjednako dobro uspeva u mraku i na svetlosti. Potrudite se da temperatura bude konstantna i to između 23 C i 27 C stepeni. Prvo se na površini pojave sitni mehurići.


Vremenom oni se sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa – nova kombuha gljiva. Ona treba da postane neprovidna, debljine oko 5 milimetara. Nakon što je proces fermentacije završen, procedite čaj, a samu gljivu izvadite čistim priborom ili rukama.


Nju treba da, uz malo starog čaja, ostaviti za sledeću upotrebu. Ostatak sipajte u staklenu flašu i čuvate u frižideru dok ne popijete. Miris na sirće je očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.  Gotov napitak pre nego što sipate u staklene flaše procedite. Ako vam se pojavi na dnu flaše određena količine taloga to je normalno. Kombuha čaj pijete 3 puta dnevno, s tim što se ujutru pije na prazan stomak.


Kombuha čaj je u početku jako sladak, međutim kako se šećer razgrađuje i sam ukus mu se menja a slatokoća smanjuje. Polako se počinje stvarati kiseli ukus, jer bakterije postaju sve aktivnije, i vremenom slatki ukus prelazi u kiselkasti. Za blago slatkasti ukus prekinite fermentaciju ranije, a za kiselkasti neka traje duže. Kombuhu vadimo iz posude kada dođe do stepena kiselosti gde je ph 2,7 – 3,2.


Uslovi u kojima raste kombuha (sobna temperatura i vlaga) idealni su za razvoji dobrih, ali i loših bakterija i gljivica. Zato je jako je važno da koristite čist pribor,  teglu i ne dirate gljivu prljavim rukama. Ukoliko vam napitak iz bilo kog razloga izgleda ili miriše sumnjivo, nemojte ga koristiti, nabavite drugu gljivicu i krenite sa uzgajanjem ispočetka.  Ako se pojavi se buđ može da bude veoma opasna i štetna po zdravlje. Znaćete da nešto nije u redu ako vidite tragove buđi na gljivi i osetite neprijatan užegao miris čaja, što ukazuje da su se tu umešale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje.


GoldenSwedenBitte-728x90


Aktivne materije  kombuhe, na osnovu kojih joj se pripisuju lekovita svojstva:
 • Glukuronska kiselina malična kiselina važne su za proces uklanjanja toksina iz jetre. Otuda tvrdnje da je kombuha napitak dobar za zdravlje jetre i bubrega koji pomažu da se ti toksini izbace. Ona  stvara i jedinjenja koja su važna za formiranje kolagena i tečnosti koja oblaže zglobove (sinovijalna tečnost) , pa se zato smatra da je ovaj napitak dobar protiv reume i artritisa.

 • Mlečna kiselina podstiče cirkulaciju i reguliše normalan rad creva i sprečava zatvor. Zahvaljujući njoj, ovaj čaj je dobar za varenje i za ubrzavanje metabolizma, a zbog ovog svog svojstva popularna je i kao napitak za mršavljenje.

 • Usniska kiselina deluje kao prirodan antibiotik, kao i protiv brojnih virusa, što čaj čini odličnim u prvenciji infekcija i jačanju imuniteta.

 • Oksalna kiselina podstiče proizvodnju energije unutar ćelije, a odatle potiče i priča da ovaj napitak  podmlađuje i daje energiju.

 • Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinomkoji su neophodni za formiranje novih ćelija.


Organske kiseline, enzimi, polifenolimi u kombuha čaju,  zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.
 • Sadrži mikronutrijente koji imaju antimikrobno i antioksidantno svojstvo.


    Zdravstvene  prednosti kombuha gljive su brojne:
 • Podiže imunitet i sprečava od infekcije gripa, prehlada. Pridoksin jača telo i onemogućuje nagli pad imuniteta, on pomaže stvaranje leukocita.

 • Podstiče rad jetre

 • Normalizuje krvni pritisak, visok nivo lošeg holesterola, nivo šećera u krvi i  trigliceride

 • Jača gvožde u krvi

 • Smanjuje bolove u zglobovima

 • Revitalizuje kosu s obzirom da je bogata vitaminom B

 • Utiče na probavu i reguliše crevnu mikrofloru

 • Nakon određenog perioda konzumacije poboljšava varenje

 • Potpomaže gubitak suvišnih kilograma

 • Deluje na temperaturu tako što je postepeno snižava a zatim i spušta na normalan nivo

 • Normalizuje rad prostate

 • Poboljšanje cirkulacije

 • Potpuno uništava i odstranjuje miome i ciste. U nekim krugovima smatra se da je toliko moćna da sprečava rak. Mlečna kiselina omogućuje ćelijsko disanje i balansira ph vrednosti krvi a sa druge strane spečava nastanak kancera. Štiti organizam od teških metala poput aluminijuma i olova zahvaljujući prisustvu metionina i cisteina. Rast tumorskih ćelija sprečava i usinska kiselina koja ima izuzetna antibiotska svojstva.

 • Izbacuje pesak iz bubrega, razbija kamen u žuči, pročišćava bubrege i odstranjuje toksine koji se nagomilavaju upotrebom lekova

 • Ima odlično antiseptičko dejstvo

 • Preporučuje se pušačima jer čisti pluća i izbacuje sekret iz disajnih puteva

 • Daje koži prirodan sjaj, zateže je i popravlja joj izgled

 • Poboljšava kvalitet kose, vraća joj sjaj i pospešuje gustinu.

 • Zahvaljujući tiaminu (B1) uz vitamine B2 i B6 smiruje nerve te leči ansioznost i depresiju, poboljšava pamćenje (staračka demencija).

 • Riboflavin (B2) pomaže ćelijama u telu da koriste kiseonik, a u kombinaciji sa A vitaminom je odlična prevencija katarakte

 • Niacin pomaže za bolje zarastanje rana, širi krvne sudove i omogućuje bolji dotok krvi, takođe drži nerve pod kontrolom


Pre nego što krenete sa konzumacijom posavetujte se sa lekarom.  Iako su relativno retka, negativna isksutva odnose se na stomačne probleme  a sadrži i kiselinu koja kod pojedinaca može izazvati alergijsku reakciju.


Usled promene crevne mikroflore neke osobe mogu osetiti nadutost u stomaku. Preporučuje se da je trudnice i mala deca ipak izbegavaju, posebno kombuha čaj pravljen kod kuće,  koji pored dobrih može sadržati i loše bakterije.


Ipak, ovaj prirodni lek ima brojne zdravstvene prednosti i vekovima se ceni. Verujemo da to uopšte nije slučajno!


Milan Popović