Šargarepa kao lek je čudotvorna - pogotovu sirova je najbolja!

ŠARGAREPA KAO LEK


Slatka i hrskava šargarepa kao lek je posebno bogata antioksidansima, vitaminima i dijetetskim vlaknima. Ona pruža samo 41 kaloriju na 100 g, zanemarljive količine masti i nema holesterol.


Šargarepa kao lek je izuzetno bogat izvor karotena i vitamina A. 100 g sveže šargarepe sadrži 8.285 µg beta-karotena i 16.706 IU vitamina A. Studije su otkrile da flavonoidna jedinjenja u šargarepi mogu ponuditi zaštitu od raka kože, raka pluća i usne duplje.


U organizmu čoveka, karoten se pretvara u vitamin-A u ćelijama jetre. Beta-karoten je važan tip karotena prisutan u ovom korenastom povrću. Beta-karoten je jedan od moćnih prirodnih antioksidanata koji štiti ljudski organizam od štetnih slobodnih radikala.


Takođe obavlja sve funkcije vitamina-A, kao što je održavanje dobrog zdravlja očiju, reprodukcije (produkcija sperme), održavanje integriteta epitela, rast i razvoj.


Šargarepa kao lek je bogata poliacetilen antioksidantom, pod nazivom falkarinol. Istraživanje na laboratorijskim životinjama je utvrdilo da falkarinol u šargarepi može pomoći u borbi protiv raka, uništavanjem pre-kancerogenih ćelija u tumorima.


Svež koren šargarepe je dobar izvor i vitamina C; obezbeđuje oko 9% preporučenog dnevnog unosa. Vitamin-C je antioksidans rastvorljiv u vodi i pomaže telu da održi zdravo vezivno tkivo, zube i desni. Njegovo antioksidativno svojstvo pomaže ljudskom telu u zaštiti od bolesti i raka.


Takođe, šargarepa je izuzetno bogata mnogim vitaminima B-kompleksa kao što su folna kiselina, vitamin B-6 (piridoksin), tiamin, pantotenska kiselina itd. - koji deluje kao kofaktori u enzimima tokom metabolizma u telu.


Šargarepa sadrži i zdrav nivo minerala kao što su bakar, kalcijum, kalijum, mangan i fosfor. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska suprotstavljajući se efektima natrijuma. Ljudsko telo koristi mangan kao ko-faktor za antioksidantni enzim, superoksid dismutazu.


Šargarepa kao lek ima sledeća dejstva:


- smanjuje nivo holesterola,
- smanjuje rizik od srčanog udara,
- sprečava određene vrste raka,
- poboljšava vid,
- smanjuje znake preranog starenja,
- poboljšava kvalitet kože,
- jača imuni sistem,
- poboljšava varenje,
- štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema,
- vrši detoksikaciju tela,
- jača oralno zdravlje na različite načine.


Šargarepa kao lek takođe obezbeđuje dobar priliv vitamina i minerala.Sirova šargarepa kao lek u svakodnevnoj ishrani


Budući da šargarepa kuvanjem povećava svoj glikemijski indeks i broj kalorija, zdravije je jesti sirovu šargarepu. Sirova šargarepa se može koristiti u salatama od povrća i voća ili se jednostavno grickati sama po sebi za užinu.


Njene kriške se lepo uklapaju sa ostalim korenastim povrćem kao što su rotkvice, cvekla, keleraba, repa ili sa zelenišem i paradajzom u mešanim salatama.


Napomena:


Bebe i trudnice nikako ne smeju da jedu sirovu šargarepu, pre svega zbog opasnosti od kontaminacije bakterijama!


Šargarepa salata


Sastojci:


- 1 crvena jabuka
- 1 praziluk
- 1 veća šargarepa
- sveži peršun
- maslinovo ulje
- sok od limuna
- jabukovo sirće
- so i biber


Priprema:


Očišćen praziluk isecite na tanke kolutove, očišćenu šargarepu izrendajte, a dobro opranu jabuku isecite na vrlo tanke kriške.


Prelijte ovu mešavinu sa par kašika limunovog soka, pa rukama izmešajte i prebacite u činiju za salatu, te dodajte 3-4 kašike maslinovog ulja, 1 kašiku sirćeta, malo seckanog peršuna, so i biber i na kraju izmešajte.


Tamara Nikoličić