Virak - Alchemilla vulgaris je dragocena biljka za zdravlje žena

VIRAK ILI ŽENSKA ALHEMIJA

Zašto je lekovita biljka Virak (Alchemilla vulgaris) toliko značajna za zdravlje žene. Šta sve leče preparati Virka i gde se upotrebljavaju

Virak je lekovita biljka koja ima dugu tradiciju upotrebe u narodnoj medicini, posebno za lečenje raznih ženskih tegoba. Njen latinski naziv Alchemilla vulgaris potiče od reči alhemija, jer su srednjevekovni alhemičari verovali da kapljice rose koje se skupljaju na njenim listovima imaju magična svojstva. Virak je višegodišnja zeljasta biljka sa debelim korenom, dlakavim stablom i zvezdasto naboranim listovima koji su zubčasti na rubovima.

Cvetovi su sitni i žuto-zeleni, skupljeni u grozdove na vrhovima stabljika. Virak raste po vlažnim livadama, obalama potoka i planinskim predelima Evrope, Severne Amerike i Azije.

Virak sadrži brojne aktivne supstance koje imaju povoljan uticaj na zdravlje žena. Među njima su tanini, proantocijanidini, katehin, flavonoidi, fitosteroli, salicilna kiselina, palmitinska i stearinska kiselina. Ove supstance deluju kao adstringensi, protivupalno, antiseptično, antioksidativno i gestogeno.

Zbog toga virak može pomoći u sledećih sedam oblasti zdravlja žena:

Menstrualni ciklus: Virak reguliše menstrualni ciklus, ublažava premenstrualne bolove i grčeve, smanjuje obilno menstrualno krvarenje i sprečava anemiju.

Menopauza: Virak olakšava simptome menopauze, kao što su valunzi, znojenje, nervoza, nesanica i depresija. Virak takođe jača kosti i sprečava osteoporozu koja je česta kod žena u menopauzi. Treba ga uzimati uz Šveden biter za najbolje rezultate. 

Materica: Virak poboljšava tonus materice i sprečava njen pad ili ispadanje. Virak takođe pomaže u lečenju fibroida i endometrioze, koji su uzrokovani prekomernim rastom tkiva materice.

Vagina: Virak čisti vaginu od bakterija i gljivica, sprečava infekcije i upale, smanjuje vaginalni sekret i neprijatan miris. Virak takođe podstiče vlažnost vagine i poboljšava seksualnu funkciju.

Grudi: Virak štiti grudi od cista, mastitisa i raka. Virak takođe podstiče laktaciju kod dojilja i povećava količinu mleka.

Koža: Virak neguje kožu i čini je mekom, glatkom i elastičnom. Virak takođe leči rane, opekotine, ekceme, osipe i ujede insekata na koži.

Probava: Virak smiruje probavni sistem i leči dijareju, gastritis i čir na želucu. Virak takođe smanjuje nadutost i gasove u crevima.

Virak se može koristiti u različitim oblicima, kao čaj, tinktura, sirup, mast, gel ili kapsule. Međutim, najbolji način da se iskoriste sva lekovita svojstva virka je da se uzima kao ekstrakt u kapsulama. Ekstrakt virka je koncentrovan i standardizovan proizvod koji sadrži optimalnu dozu aktivnih supstanci. Ekstrakt virka u kapsulama je lak za upotrebu, ne zahteva kuvanje ili pripremu, ne ima neprijatan ukus ili miris i ne izaziva neželjene efekte.

Ekstrakt virka u kapsulama je idealan izbor za žene koje žele da očuvaju svoje zdravlje i lepotu na prirodan i efikasan način.

Virak je magična biljka koja pruža podršku ženama u svim fazama njihovog života. Virak je prijatelj žena koji im pomaže da prevaziđu razne zdravstvene probleme i da uživaju u svom telu i svom biću. Virak je dar prirode koji treba ceniti i koristiti.

Priroda na Dar