Zašto je ph Balans tela značajan i kako kiselost organizma šteti zdravlju

PH BALANS ORGANIZMA

Značaj pH balansa za smanjenje kiselosti organizma. Zašto je kiselost organizma štetna i kako dobiti bazni ph balans - alkalizacija organizma

U današnjem svetu, u kojem smo izloženi raznim štetnim faktorima kao što su nezdrava ishrana, zagađenje okoline i stres, održavanje zdravlja postaje izazov. Jedan od ključnih faktora koji može uticati na naše zdravlje je pH balans organizma. pH balans se odnosi na nivo kiselosti ili alkalnosti u našem telu, a održavanje optimalnog pH nivoa je od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje svih sistema u organizmu. Proces koji dovodi do poželjnog ph balasna se zove alkalizacija organizma. 

Kiselost organizma se javlja kada pH vrednost postane previsoka, odnosno kada telo postane previše kiselo. Optimalan pH krvi je od 7,36 – 7,44 a idealan pH mokraće je 7,2, mada je on u praksi dosta manji i kod zdravih osoba ide i od 4,8 do 7,4. Kod bolesnih stanja, na primer dijabetesa, mokraća je vrlo kisela. Ako vam test mokraće pokaže kiselost organizma, vreme je za terapiju alkalizacije organizma.

Jer, ovo stanje kiselosti organizma osim bolesti može biti rezultat nezdrave ishrane, konzumiranja previše prerađene hrane, nedovoljnog unosa voća i povrća, stresa, nedostatka fizičke aktivnosti i drugih faktora. Kada organizam postane kiseo, javljaju se brojni problemi koji mogu ozbiljno oštetiti naše telo.

Kiselost organizma može negativno uticati na brojne sisteme i organe u telu. Na primer, kada je pH nivo previsok, može se javiti slabija probava, što može dovesti do gorušice, nadimanja i drugih problema sa varenjem. Takođe, kiselost organizma može uticati na imuni sistem, čineći nas podložnijima infekcijama i bolestima. Povećana kiselost može dovesti i do umora, nedostatka energije i smanjenja mentalne jasnoće.

Koje sve metode koristiti da se dobije bazni pH balans organizma

Preparati za pH balans kao što su pH BazoBalans mogu biti izuzetno korisni u održavanju optimalnog pH nivoa u organizmu. Ovi preparati obično sadrže alkalne supstance koje mogu neutralisati višak kiseline i pomoći u vraćanju pH nivoa u ravnotežu. Način na koji preparati za pH balans deluju zasniva se na principu neutralizacije kiseline alkalnim supstancama. Ove supstance mogu biti u obliku tableta, praha ili tečnosti koje se uzimaju oralno.

Da biste postigli bazni pH balans u organizmu, možete primeniti nekoliko korisnih metoda. Evo nekoliko preporučenih načina alkalizacije organizma:

  1. Ishrana bogata alkalnim namirnicama: Jedan od najefikasnijih načina za postizanje baznog pH balansa je konzumiranje hrane bogate alkalnim mineralima. To uključuje voće i povrće poput spanaća, kelja, krastavaca, avokada, limuna, lubenice i banana. Ove namirnice pomažu u neutralizaciji viška kiseline i doprinose alkalizaciji organizma.

  2. Izbegavanje kiselih namirnica: Da biste održavali bazni pH balans, trebali biste smanjiti unos namirnica koje su kisele ili stvaraju kiselost u organizmu. Ovo uključuje prerađenu hranu, rafinirane šećere, gazirane sokove, kafu, alkohol i meso. Umesto toga, fokusirajte se na konzumiranje svežih, neprerađenih namirnica.

  3. Hidratacija vodom: Adekvatna hidratacija igra ključnu ulogu u održavanju pH balansa. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste podržali eliminaciju toksina i održali hidrirano telo. Dodavanje limuna u vodu može takođe pomoći u alkalizaciji organizma, iako je limun kiseo, on ima alkalizirajući efekat nakon što se metabolizuje.

  4. Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost doprinosi održavanju pH balansa. Vežbanje pomaže u stimulaciji cirkulacije i izbacivanju toksina iz tela putem znojenja, čime se smanjuje opterećenje na sistemima detoksikacije.

  5. Smanjenje stresa: Stres može imati negativan uticaj na pH balans organizma. Pronalaženje načina za upravljanje stresom, poput meditacije, joge, dubokog disanja ili opuštajućih aktivnosti, umože pomoći u održavanju balansa i smanjenju kiselosti.

  6. Suplementacija: Uz konsultaciju sa stručnjakom ili lekarom, možete razmotriti korišćenje pH BazoBalansa - prašak za pH balans, kako biste podržali održavanje optimalnog pH nivoa. Ovaj preparat sadrži alkalne minerale i njihove soli kao što su magnezijum, cink, kalijum, sa dodatkom selena i Vitamina B6. 

Zašto treba uzimati pH Bazo balans 

Imati dobar pH balans tela ima mnoge koristi za zdravlje. Kada održavamo optimalnu pH vrednost, naš organizam funkcioniše efikasnije i ima veću sposobnost da se bori protiv bolesti i infekcija. Održavanje alkalnog pH nivoa takođe može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju, smanjenju upala, poboljšanju probave i povećanju nivoa energije.

Preparat za pH balans može biti koristan i u tretmanu određenih bolesti i stanja. Na primer, kod osoba koje pate od hronične kiselosti organizma - stalno kiseli pH mokraće, ovi preparati mogu pomoći u smanjenju simptoma upale bešike, cistitisa, uvećanje prostate i generalno poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja. Takođe, pH balans može biti od posebnog značaja za osobe sa gastrointestinalnim problemima kao što su gorušica, žgaravica ili sindrom iritabilnog creva.

Unutrašnji organi koji posebno imaju koristi od održavanja dobrog pH balansa su jetra, bubrezi i pluća. Jetra je odgovorna za detoksikaciju organizma i održavanje pH ravnoteže, dok bubrezi filtriraju krv i izlučuju višak kiseline. Pluća regulišu izmenu gasova u telu i takođe mogu uticati na pH nivo. Održavanje optimalnog pH balansa može pomoći ovim organima da obavljaju svoje funkcije efikasnije i smanje rizik od bolesti.

Koliko dugo treba koristiti preparat pH BazoBalans zavisi od individualnih potreba i zdravstvenog stanja svake osobe. Alkalizacija organizma je proces koji traje. Preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom ili lekarom kako biste odredili najbolji režim i trajanje upotrebe preparata za pH balans. Obično se uzimaju jedna do dve kesice praška za ph balans dnevno. Važno je napomenuti da održavanje optimalnog pH balansa nije samo pitanje uzimanja preparata, već i usvajanje zdravih životnih navika poput uravnotežene ishrane, redovne fizičke aktivnosti i smanjenja stresa.

U zaključku, održavanje pH balansa u organizmu je od vitalnog značaja za dobro zdravlje. Kiselost organizma može dovesti do brojnih problema i oštetiti naše telo na mnoge načine. Preparat za pH balans može pomoći u održavanju optimalnog pH nivoa i pružiti brojne koristi za zdravlje. Održavanje pH balansa ima pozitivan uticaj na probavni sistem, imuni sistem, energiju i opšte dobrostanje. Uz konsultaciju sa stručnjacima, ovi preparati mogu biti deo sveobuhvatnog pristupa održavanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Zašto je važan Krebsov ciklus i pH organizma

Krebsov ciklus je tesno povezan sa pH balansom organizma. Kada se glukoza i druge hranljive materije metabolišu u Krebsovom ciklusu, proizvode se i kiseline kao nusproizvodi. Ove kiseline, poput mlečne kiseline, mogu doprineti povećanju kiselosti u organizmu.

Održavanje pH balansa je ključno za pravilan rad Krebsovog ciklusa. Kada se pH nivo poveća (postane alkalniji) ili smanji (postane kiseliji) izvan optimalnog opsega, može doći do poremećaja u enzimskim reakcijama koje se odvijaju u Krebsovom ciklusu. Ovo može uticati na proizvodnju energije i metabolizam hranljivih materija.

Optimalni pH balans u organizmu omogućava efikasno funkcionisanje enzima u Krebsovom ciklusu. Enzimi su proteini koji ubrzavaju hemijske reakcije, uključujući one u Krebsovom ciklusu. Ovi enzimi optimalno funkcionišu u određenom pH opsegu, koji se obično kreće između 7,2 i 7,4. Održavanje ovog pH opsega je važno kako bi enzimi mogli da obavljaju svoje funkcije efikasno.

Disbalans pH vrednosti može negativno uticati na Krebsov ciklus i metabolizam. Ako je pH previše kiseo (ispod 7), enzimi mogu postati neaktivni, što dovodi do smanjene proizvodnje energije i metaboličkih poremećaja. S druge strane, ako je pH previše bazan (iznad 7,4), to takođe može narušiti optimalno funkcionisanje enzima i metaboličke procese.